КУРСОВА РОБОТА - Планування та організація заходів при виникненні заразної хвороби тварин у господарстві (лейкоз великої рогатої худоби)



КУРСОВА РОБОТА
Планування та організація заходів при виникненні заразної хвороби тварин у господарстві (лейкоз великої рогатої худоби)





ЗМІСТ
Вступ
1. Природно економічна характеристика господарства
2. Основна частина
2.1. Служба ветмедицини господарства та її завдання щодо профілактики заразних хвороб тварин
2.2. Планування та організація виконання заходів при виникненні в господарстві інфекційної хвороби
2.3. Встановлення та скасування карантину тварин
2.4. Облік ветеринарних заходів та звітність про їх виконання
Висновки та пропозиції
Список використаної літератури
Додатки

Малюнки, таблиці, графіки присутні.
Об'єм - 44 сторінки.

За повною версією роботи зверніться сюди - ipoit2013@gmail.com або 
Вартість – 330 грн. 



Лейкози становлять одну з найбільш актуальних проблем патології людей і тварин (Котлярова Н.Н., 1973; Зильбер Л.А. та ін., 1975; Бусол В.О., 1983; Крикун В.А., 1999; Петров Н.И., 1999). Проблема лейкозу великої рогатої худоби на сучасному етапі вийшла за рамки ветеринарної медицини, вона має також загальнобіологічне і соціальне значення (Шишков В.П., 1988; Москалик Р.С., 1989; Гулюкин М.И., 1999).
Тому в її вирішенні активну участь брали науковці гуманної та ветеринарної медицини, біологи та працівники інших галузей науки (Доронін М.Н., 1976; Лемеш В.М., 1986; Нагаєва Л. І. і співавт., 1998). Вагомий внесок у розкриття етіологічної суті лейкозу великої рогатої худоби внесли вітчизняні та іноземні вчені. Роботами А.Ф. Бабкіна, О.Ф. Валіхова, Р.О. Кукайн, Г.А.Надточія, М.І. Парфанович, О.Т. Шикова, J.M. Miller та інших в кінці шістдесятих та початку сімдесятих років було утверджено вірусне походження хвороби. З цього часу розпочинається новий етап вивчення інфекції. До 1985 року були розроблені і апробовані на практиці високоспецифічні серологічні методи ранньої діагностики інфекції. Все це вимагало від науки та практики проведення переоцінки наявних поглядів на етіопатогенез, епізоотологію, оцінку діагностичних тестів, методів оздоровлення стад від лейкозу (Смирнов П.Н., 1983; Цымбал В.И., 1988). Для формування наукової концепції протилейкозних заходів потрібно було вивчити особливості прояву епізоотичного процесу та його рушійних сил – джерела збудника інфекції, сприйнятливих тварин, механізму передачі збудника інфекції. Незважаючи на досягнення науки в експериментальній лейкозології, у вивченні етіології та розробці методів ранньої діагностики, методичні підходи щодо проведення протилейкозних заходів суттєво не змінювались. Інструкція щодо боротьби з лейкозом великої рогатої худоби, розроблена у 1984 році, діяла у колишньому СРСР до 1990 року. [2]
Лейкоз реєструється в усіх країнах світу, на території Америки, Австралії, Азії. Високий рівень організації та проведення заходів боротьби з хворобою дозволив збільшитися від лейкозу ВРХ таким країнам як Бельгія, Ірландія, Норвегія. З успіхом реалізуються державні програми боротьби з захворюванням в країнах Європи, таких як Німеччина, Польша, Болгарія, країни Балтії. В Україні діє програма з профілактики та боротьби з лейкозом великої рогатої худоби, основні засади якої передбачені «Планом основних заходів щодо оздоровлення великої рогатої худоби від лейкозу в Україні».
В Україні до того часу були відсутні дані щодо закономірностей розвитку епізоотичної ситуації та особливостей прояву епізоотичного процесу, не розроблені способи профілактики та ліквідації лейкозу. [7]
Все це гальмувало впровадження розробок наукових шкіл Росії, України та інших країн у практику проведення широкомасштабних протилейкозних заходів. Наукова громадськість повинна була розробити і ряд нових організаційних заходів щодо визначення ефективності науковообгрунтованих методів діагностики та способів оздоровлення неблагополучних щодо лейкозу стад (Ярчук Б.М. і співавт., 1989, П.П. Достоєвський, 1992).
У цій роботі розглядається питання про ліквідацію вірусного лейкозу великої рогатої худоби на господарстві Краснопільського району Сумської області ТОВ „Вікторія”.
Метою курсової роботи є аналіз ефективності заходів щодо ліквідації та профілактики вірусного лейкозу великої рогатої худоби. Завданням курсової роботи є розробка практичних пропозицій господарству з профілактики та недопущення надалі поширення вірусного лейкозу великої рогатої худоби. 

ВИСНОВКИ
Лейкози становлять одну з найбільш актуальних проблем патології людей і тварин. Проблема лейкозу великої рогатої худоби на сучасному етапі вийшла за рамки ветеринарної медицини, вона має також загальнобіологічне і соціальне значення.
Аналіз даних літератури показали, що при сучасній технології ведення галузі в господарствах не завжди вдається досягти бажаних результатів із-за наявних відступів від вимог інструкції по боротьбі з ВЛВРХ (невчасна ізоляція інфікованих тварин, через нестачу приміщень і працівників, слабкий облік, низький рівень селекційно-племінної роботи, недотримання правил асептики при проведенні планових ветеринарних заходів: ректальні дослідження, взяття крові, щеплення і ін.).
Рівень інфікованості вірусом лейкозу великої рогатої худоби в різних вікових групах неоднаковий, при цьому інфікованість серед тварин молодших вікових груп варіювала від 9% до 1,9% й у середньому становила 6,3%, а серед корів – від 16,7% до 3,7% при середньому показнику - 11,9%.
У результаті проведених заходів з ліквідації вірусного лейкозу великої рогатої худоби в ТОВ «Вікторія» знизилася захворюваність з 87,14% до 3,7%. Вивчено економічну ефективність проведених профілактичних і протилейкозних заходів у неблагополучному по ВЛКРХ господарстві. Проведено комплекс ветеринарно-санітарних та організаційно-господарських заходів з ліквідації вірусного лейкозу великої рогатої худоби. Проведені заходи ефективні і вони забезпечують скорочення захворюваності худоби лейкозом при високій окупності проведених витрат. 
 
 
ПРОПОЗИЦІЇ ГОСПОДАРСТВУ
1.      Своєчасно ізолювати і робити вимушений забій нововиявлених заражених ВЛКРХ тварин.
2.      Проводити серологічні дослідження крові у телят з 6-місячного віку, з подальшим окремим утриманням інфікованих і неінфікованих тварин.
3.      Карантинувати і проводити серологічні дослідження крові на лейкоз знову надійшли в господарство корів та телиць.
 


 

СПИСОК ЛІТЕРАТУРИ

1.                  Анишин А.Т., Царев Ю.П., Храмцов В.В. Распространение ВЛКРС-инфекции среди телят в оздоравливаемых от лейкоза хозяйствах Красноярского края //Актуал.вопр.ветеринарии. –Новосибирск, 1997. – С.79-80.
2.                  Аранчій С., Лісконіг В. Особливості епізоотичного процесу при лейкозі ВРХ в оздоровлених господарствах з використання комплексного методу // Ветеринарна медицина України. 2007. № 8. С. 10 - 12.
3.                  Барабанов И.И. Предложения по совершенствованию противо-лейкозных мероприятий // Вет. консультант. 2003. № 7. С. 9-12.
4.                  Бурба Л.Г., Нахмансон В.М. Лейкоз крупного рогатого скота и меры борьбы с ним / /Ветеринария. – 1998. – № 5.– С. 28 – 32.
5.                  Бусол В.А., Лиманская О.Ю., Лиманский А.П. Виявление вируса лейкоза крупного рогатого скота посредством полимеразной цепной реакции // Ветеринария, – 1999, – № 6 – С. 27-30.
6.                  Валихов А.Ф. Биологические свойства вируса лейкоза крупного рогатого скота: диагностика и профилактика инфекции: дис. … доктора вет. наук: 16.00.03 / Валихов А.Ф. – М., ВИЭВ, 1992.
7.                  Воложанинова Н.В. Основные этапы проведения противолейкозных мероприятий в животноводческих хозяйствах АР Крым // Аграрний вісник Причорномор’я: Зб наук праць. – Одеса, 2004. – Вип. 25. – С. 131-134.
8.                  Гулюкін М.І. Методи діагностики лейкозу великої рогатої худоби та їх оцінка в системі протиепізоотичних заходів у Російській Федерації // Вет. мед. України. – 2006. – № 3. – с. 20-21.
9.                  Діагностика та профілактика лейкозу великої рогатої худоби / [Л.І. Нагаєва, С.В. Аранчій, Г.І. Добросол та ін.]; за ред. Л.І. Нагаєвої – К., 2003. – 64 с.
10.              Донник И.М., Татарчук А.Т. Распространение лейкоза крупного рогатого скота в экологически неблагополучных территориях Свердловской и Курганской областей // Тр.Свердл.н.-и.вет.станции. –1995. – Вып.10. – С.53-57.
11.              Законодавство України про ветеринарну медицину / За ред. П.П. Достоєвського, В.І. Хоменка. – К., 1999.
12.              Закономірність епізоотологічного процесу при лейкозі великої рогатої худоби / Бусол В.О., В.П. Постой, Д.І. Бондаренко, О.І. Козаченко // Ветеринарна медицина: Міжвідомчий тематичний науковий збірник. – Вип.84. – Харків. − 2004. − С. 155−160.
13.              Здобутки та проблеми у боротьбі з лейкозом великої рогатої худоби у Львівській області / В.О. Бусол, М.В. Косенко, М.С. Мандигра та ін. //Ветеринарна медицина України. – 2000. - № 2. – С.28-29.
14.              Крушельницькій З., Марків В. Оздоровлення господарств від лейкозу ВРХ із застосуванням вакцини // Ветеринарна медицина України. 2004. № 5. С. 27 - 28.
15.              Лейкоз крупного рогатого скота и стратегия мер борьбы с заболеванием во Владимирской области /Гусев А.А., Киселев Ю.Т., Захаров В.М. и др. //Пробл. инфекц. патологии с.-х.животных. – Владимир, 1997. – С.77-78.
16.              Лейкоз великої рогатої худоби /О. Б. Домбровський, Л. Є. Корнієнко, Б. М. Ярчук та ін.; За ред. О. Б. Домбровського. Біла Церква, 2003. 210 с.
17.              Лейкоз великої рогатої худоби /Б. М. Ярчук, О. Б. Домбровський, Р. В. Тирсін, Л. Є. Корнієнко, О. В. Довгаль. Київ: 2000. 64 с.
18.              Особливості перебігу інфекційного лейкозного процесу в молодняка ВРХ / М. Мандигра, Б. Куртяк, О. Грицик, Р. Симонов та ін. // Ветеринарна медицина України. 2002. № 7. С. 17.
19.              Паска М.М. Діагностика лейкозу великої рогатої худоби. Методичні рекомендації для лікарів ветеринарної медицини лабораторного профілю/ М.М. Паска, П.Г. Шульга, Д.І. Бондаренко. – Біла Церква: − 2003. − 36 с.
20.              Пат. 5806 Україна, МПК G01N33/53. Спосіб імуноферментного визначення антитіл до вірусу лейкозу великої рогатої худоби / Б. Т. Стегній, Н. В. Явніков, С. А. Михайлова, В. С. Антонов (Україна). – № 20040807158; Заявл. 30.08.04; Опубл. 15.03.05; Бюл. № 3. – 2 с.
21.              Патологічна анатомія тварин / П. П. Урбанович, М. К. Потоцький, І. І. Гевкан та ін. К.: Ветінформ, 2008. 896 с., іл. 253.
22.              Русанович А. А. Ликвидация лейкоза КРС в хозяйствах с разной эпизоотической ситуацией // Ветеринария. 2004. № 3. С. 7 - 9.
23.              Симонян Г.А. Ветеринарная гематология /Симонян Г.А., Хисамутдинов Ф.Ф. – М.: Колос, 1995, С.16-204.
24.              Свинаренко О. І. Проблема ліквідації лейкозу: Два напрямки оздоровлення господарств від лейкозу ВРХ // Здоров'я тварин і ліки. 2003. № 8. С. 22.
25.              Симолян Г. А. Динамика развития инфекционно-патологического процесса при лейкозе // Вет. консультант. 2006. № 9. С. 4-6.
26.              Симолян Г. А. Разработка и совершенствование оздоровительных противолейкозных мероприятий // Ветеринария. 2007. № 7. С. 3-6.
27.              Смирнов Ю.П. Эффективность мероприятий при различных способах оздоровления от лейкоза стад крупного рогатого скота // Тр.Свердл.н.-и.вет.станции. – 1995. – Вып.10. – С.68-70.
28.              Собко І. О., Абрамова Л. О. Сучасний метод лабораторної діагностики лейкозу ВРХ // Сучасна ветеринарна медицина. 2005. № 2. С. 4.
29.              Справочник по охране труда и технике безопасности в животноводстве. Изд. 2-е, доп. и перераб. – К.: Урожай, 1985. – 199 с.   
30.              Сучасні підходи щодо діагностики та оздоровлення неблагополучних стосовно лейкозу великої рогатої худоби господарств /Б.М. Ярчук, Р.В. Тирсін, А.Й. Краєвський, О.Б. Домбровський, Л.Є. Корнієнко, О.В. Довгаль // Аграрні вісті. – 2001. – № 4. – С.11–12.
31.              Сучасні аспекти діагностики та заходів боротьби з лейкозом великої рогатої худоби / Б. М. Ярчук, Р. В. Тирсін, О. В. Довгаль // Ветеринарна медицина України. 2006. № 9. С. 21 - 23.
32.              Сучасні аспекти оздоровлення господарств, неблагополучних щодо лейкозу великої рогатої худоби /Б.М. Ярчук, Р.В. Тирсін, Л.М. Корнієнко, Л.Є. Корнієнко, О.Б. Домбровський, А.Й. Краєвський, О.В. Довгаль //Вісник БДАУ: Зб. наук. праць. – Біла Церква, 2002. – Вип. 21. – С. 205–255.
33.              Татарчук А.Т., Донник И.М. Методологические особенности проведения противолейкозных мероприятий в хозяйствах Свердловской области // Тр.Свердл.н.-и.вет.станции. – 1995. – Вып.10. – С.31-38.
34.                   Тест-система для діагностики лейкозу великої рогатої худоби /Б. Т. Стегній, Н. В. Явніков, С. К. Горбатенко, С. А. Михайлова, В. С. Антонов, Л. П. Кальченко // Вісн. аграр. науки. – 2002. – № 12. –С. 32–34.
35.              Типове положення про порядок проведення навчання з питань охорони праці (затверджено наказом Державного комітету України з нагляду за охороною праці від 26.01.2005 р. № 15).
36.               Типове положення про службу охорони праці (від 15.11.2004 р. № 255).
37.              Храмцов В.В. Экологическое неблагополучие отдельных территорий Уральского региона как фактор, повышающий риск заболевания крупного рогатого скота лейкозом /Храмцов В.В., Федоров В.С., Донник И.М. //Тр.Свердл.н.-и.вет.станции. – 1995. – Вып. 10. – С. 58-61.
38.                    Шукель А.А., Храмцов В.В. Влияние эпизоотического состояния на сроки оздоровления хозяйств от лейкоза //Актуал.вопр.ветеринарии. – Новосибирск, 1997. – С. 80-81.
39.              Ярчук Б., Тирсін Р., Довгаль О. Сучасні аспекти діагностики та заходів боротьби з лейкозом великої рогатої худоби // Вет. мед. України. – 2006. – № 9. – с. 21-23.

Комментариев нет:

Отправить комментарий