КУРСОВА РОБОТА - Гіпотези походження людини

КУРСОВА РОБОТА - Гіпотези походження людини
ЗМІСТ:
ВСТУП
1.                   Основні актуальні питання походження людини в сучасній науці та сутність поняття «антропогенез»
2.                   Основні гіпотези та теорії походження людини
2.1. Релігійна (теологічна) гіпотеза
2.2.             Гіпотеза статевого добору Чарльза Дарвіна
2.3.             Космічна гіпотеза походження людини
3.                   Маловідомі та альтернативні гіпотези походження людини
ВИСНОВКИ
СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ




30 сторінок
Вартість – 190 грн. 

                   


ВСТУП
Як же виникла людина? Звідки вона бере свій початок? Ці питання надзвичайно складні і суперечливі. Незважаючи на досить розгалужену систему досліджень, проблему походження людини, втім, які виникнення життя на Землі, не можна вважати розв'язаною. Власне кажучи, сьогодні не існує переконливої теорії, що була б підкріплена незаперечними фактами і що могла б пояснити передісторію становлення людства. Міркування з цього приводу можна класифікувати як гіпотези. Найчастіше виокремлюють три гіпотези: релігійну, космічну, еволюційну.
Питання про те, чи існує світ, що нас оточує, а в тому числі і людина, сама по собі, чи є продуктом діяльності розуму (що належить якійсь вищій істоті або ж кожному окремому індивіду) складає сутність основного філософського питання, що класично формулюється у вигляді дилеми про первісну матерію або розуму.
В залежності від відповіді на задане питання філософи розподіляються на матеріалістів (признають об`єктивне існування оточуючого нас світу, що виник в результаті саморозвитку матерії), об`єктивних ідеалістів (признають об`єктивне існування оточуючого нас світу, що виник в результаті діяльності вищого розуму) та суб`єктивних ідеалістів (вважають, що оточуючий нас світ не існує реально, а є плід уяви окремого індивіда).
Здається, неможливо дати експериментально обоснованої відповіді на основне питання філософії, але більшість вчених є прихильниками матеріалістичних концепцій.
Метою даної контрольної роботи є визначення поняття «антропогенез»,   прослідити основні і маловідомі гіпотези та теорії походження людини,  появу людини на території України.


1.              Основні актуальні питання походження людини в сучасній науці та сутність поняття «антропогенез»
Одним з найбільш складних і заплутаних питань сучасної науки є питання походження й еволюції людини. Точної відповіді до цих пір ніхто не може дати. Основними теоріями походження людини вже тривалий час є креаціонізм (людина є божим творінням) і природниче розуміння (еволюційна теорія + трудова теорія). Прибічники їх розділилися майже порідну. Значно менше прибічників космічного походження людини (теорія палеовізиту, тобто занесення життя на Землю представниками інопланетних цивілізацій), і це тоді, коли дарвінізм все більше зустрічається ... 



2.      Основні гіпотези та теорії походження людини
Проблема походження людини цікавила людство у всі часи. Це одна з найбільш важливих проблем природознавства. Тлумачення загадки походження людини завжди залежало від ступеня культурного та суспільного розвитку. Первісні люди вважали, що їх предки походять від тварин. Так, американські індійці з племені ірокезів вважали своїм прародичем болотяну черепаху, деякі племена Східної Африки — гієну. Індійці Каліфорнії вірили у те, що вони нащадки степових вовків — койотів.
У біблейського міфу про створення людини є, проте, і більш древні попередники. Набагато старше його, наприклад, вавілонська легенда, згідно якої людина була виліплена з глини, змішаної з кров'ю бога Біла. З глини ж виліпив людину і староєгипетський бог Хнум. Взагалі глина — основний матеріал, з якого боги ліпили людей в легендах багатьох племен і народів. Деякі з народностей навіть появу рас пояснювали кольором використовуваної богами, глини: з білої — біла людина, з червоної — червоний і коричневий і т.п [3]. 

2.1. Релігійна (теологічна) гіпотеза
Релігійна (теологічна) гіпотеза походження людини базується на біблійних переказах про створення Богом світу і людини, гріхопадіння Адама і Єви, Всесвітній потоп, про те, що заповідав Бог людям, та регламентацію життєдіяльності людини, яка викладена в заповідях. Звернімо увагу на те, що в Біблії сказано: людина створена "з пороху земного", а це можна прочитати й так: вона має земну природу і не занесена на Землю з Космосу.



2.2.            Гіпотеза статевого добору Чарльза Дарвіна
В основі уявлень про антропогенез лежить симіальна (від лат. simia — мавпа) гіпотеза походження людини від високорозвинених мавпоподібних предківтретинного періоду, уперше докладно розроблена і аргументована Ч. Дарвіном (1871). Згодом було отримано багато нових палеонтологічних і етологічних(пов'язаних з вивченням поведінки приматів) даних, а також дані в області порівняльної біохімії, імунології, молекулярній біології і генетики, що підтвердили цю гіпотезу.


2.3.          Космічна гіпотеза походження людини
Серед   релігійної (креаціонізм)  та  наукової  (еволюціонізм)  сучасна  наука  виділяє  космічну  гіпотезу. Намагатимемося  розібратися, що собою  вона  являє і чим  відрізняється  від інших.  Для початку   слід  зрозуміти  яке відношення  має теорія  до людини.


3.      Маловідомі та альтернативні гіпотези походження людини
Розглянемо деякі з них:
Гіпотеза соціальних стосунків Артура Кіта. Загалом, вона дуже подібна до дарвінівської ідеї «групового статевого добору». Вона полягає в тому, що первісні ізольовані групи вели боротьбу за виживання, внаслідок чого виживали ті групи, у яких більш розвиненішими були соціальні стосунки — взаєморозуміння, допомоги, колективних форм полювання і боротьби з природними стихіями. Відбір йшов на рівні груп-колективів.



ВИСНОВКИ
Тема походження людини, на мій погляд, дуже цікава і необхідна не тільки при вивченні курсу, а й для розуміння еволюції людини та суспільства в історичному процесі.
Останній спосіб мислення стосовно людського походження обнуляється до двох основних теорій: За однією з версій, різні види людиноподібних розвивалися паралельно в різних частинах світу. Друга теорія вважає, що людство спочатку народилося кілька мільйонів років тому в Африці, а звідти переміщалося до інших регіонів світу, спочатку в Азію, а потім до Австралії, після в Європу і, нарешті, в Північну і Південну Америки.
Оскільки жодна з численних гіпотез походження людини не є всеосяжною, є спроби якогось синтезу палеонтологічних і генетичних даних з вищевикладеними концепціями антропосоциогенеза.
Незважаючи на величезну кількість важких праць (перевірила власними руками) з антропології та, нібито, незаперечним доказам походження людини від мавпи, на мій погляд, необхідно повернутися обличчям і до інших теорій виникнення людини, хоча, ймовірно, цим буде займатися вже інша наука ...
А для того, щоб посіяти зерно сумніву в вірності теорії Дарвіна, наведу цитату з твору О. Антонова "Історія Землі": ... "А чи була ступінь пристосованості до праці питанням життя і смерті для предків людини?
У другій половині 20-го століття дослідники, по-перше, добре вивчили життя людей, до цих пір, що живуть в кам'яному столітті, а по-друге, самі спробували створити кам'яні знаряддя і попрацювати ними.
Людству необхідно наполегливо вивчати розви- ток життя на Землі, а разом з цим і Всесвіту, і не бездумно спостерігати зміни, які відбуваються в природі і космічному просторі, а досліджувати й аналізувати проблеми і явища буття.

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ
1.      Борисковский П. И. Найдавніше минуле людства. М., 1979.
2.      Древні цивілізації. Під загальної редакцій Г. М. Бонгард -Левина. М., 1989.
3.      Древні цивілізації: від Єгипту до Китаю. М., 1997.
4.      Г.П. Зіневич. Людина вивчає людину. Київ, Наукова думка, 1988
5.      Я.Я. Рогінський, М.Г. Левін. Антропологія. Москва, Вища школа, 1978
6.      Л.І. Тегако, І.І. Саливон. Основи сучасної антропології. Мінськ, Університетське, 1989
7.      Сало І. В. Філософія життя : монографія / І. В. Сало, Т. І. Соколенко – Суми : Університетська книга, 2006. – 240 с.
8.      Солопов Е. Ф. "Концепции современного естествознания" – Москва: Владос, 2001 г. – 230 с.
9.      Ибраев Л. И. Походження людини. М., 1994 р.
10.  Історія древнього світу. Під ред. Д. Редера й ін. - М., 1981. - Ч. 1-2.
11.  Історія первісного суспільства. У 3-х тт. М., 1983-1988.
12.  Карпов Я.С., Кисельник В.С., Кремень В.Г. "Концепції сучасного природознавства" – Київ: Видавничий дім "Професіонал", 2004 р. – 490 с
13.  Монгайт А. Л. Археологія Західної Європи / Кам'яний вік. М., 1973.
14.  Урьенсон М. И. Джерела роду людського у світлі новітніх даних / Питання історії, 1976, № 1.
15.  Тейяр де Шарден П. Феномен людини. М., 1987.
16.  Ярошевська В.М. "Безпека життєдіяльності" – Київ: Видавничий дім "Професіонал", 2004 р. – 560 с.



Комментариев нет:

Отправить комментарий