ДИПЛОМНА РОБОТА - Розвиток галузі страхування в Україні. Міжнародний досвід у галузі страхування




ДИПЛОМНА РОБОТА
Розвиток галузі страхування в Україні. Міжнародний досвід у галузі страхування



ЗМІСТ
РОЗДІЛ I Сутність та принципи страхування
1.1 Поняття та принципи страхового права
1.2 Зміст і основні поняття страхування
1.3 Функції страхування
РОЗДІЛ ІІ Розвиток галузі страхування в Україні. Міжнародний досвід у галузі страхування
2.1 Зародження страхування.
2.2 Нова історія страхування.
2.3 Перехід до цивілізації.
2.4 Стрімкий зліт.
2.5 Держкомісія по регулюванню ринку фінансових послуг .
2.6 Євростандарти.
2.7 Міжнародний досвід регулювання обов’язкового страхування
2.8 Методи регулювання страхової системи. Європейське Співтовариство
РОЗДІЛ ІІІ Державне регулювання страхової діяльності 
3.1 Система регулювання страхової діяльності в Україні
3.2 Правове забезпечення страхування
3.3 Регламентація фінансово-господарської діяльності страховика
3.4 Ліцензування страхової діяльності в Україні
3.5 Регулювання бухгалтерського обліку та звітності страхової діяльності
3.6 Договір страхування, його основні елементи
3.7 Напрямки вдосконалення державної політики в галузі страхування
3.8 Реформа системи страхування
Висновки та пропозиції
Література
Об’єм – 103 сторінки.

Вартість – 50 грн.
Можливе придбання частинами. 




 Опис:
З набуттям Україною незалежності економічні й соціаль­ні перетворення, що відбуваються, зумовили необхідність побудови адекватної системи страхування, яка б стала надійним захистом для юридичних і фізичних осіб від матеріальних втрат, спричинених стихійним лихом, нещасним випадком чи іншими ризиковими обставинами.
У країнах із ринковою економікою система страхування сприяє економічній стабільності, зміцненню фінансової системи, активізації інвес­тиційних процесів і розв'язанню соціальних проблем.
Економічні та соціальні перетворення в Україні, розвиток міжнародних відносин зумовили формування страхової галузі. Формування економіки, процеси роздержавлення і приватизації, зростання конкуренції приводять до переорієнтації та розвитку системи захисту юридичних та фізичних осіб від матеріальних втрат, які можуть виникнути в результаті стихійного лиха, нещасного випадку та інших ризикових обставин. У зв’язку з цим необхідно вдосконалювати систему і механізм нагромадження коштів для забезпечення належної матеріальної підтримки тих, хто постраждав і поніс певні втрати.
Реформування всієї системи економічних відносин, соціальні перетворення та трансформаційні зрушення, що відбуваються в Україні, зумовлюють швидке зростання ринку страхових послуг. Страхування не лише спроможне забезпечити надійні гарантії відновлення порушених майнових прав та інтересів громадян і юридичних осіб у випадках втрат, заподіяних стихійними лихами, техногенними аваріями, транспортними пригодами та іншими непередбачуваними обставинами, а й звільнити державу від відшкодування найрізноманітніших збитків та зміцнити її фінанси.
Однак незважаючи на постійне зростання обсягів страхових надходжень та частки страхування у ВВП, зазначених темпів розвитку вітчизняного страхового ринку було досягнуто завдяки використанню страхування як інструменту податкової оптимізації; питома вага класичного страхування становить лише 34% від загальних показників. Ситуація на страховому ринку ускладнена низкою проблем, без вирішення яких неможливо очікувати поліпшення його функціонування, зокрема таких, як недовіра до страховиків, низька платоспроможність потенційних покупців страхових продуктів і неповна інформованість про розвиток страхового ринку та наявні страхові продукти; недостатній рівень кваліфікації кадрів у страхових організаціях, відсутність середньо- та довготермінового планування, низький рівень застосування страховими компаніями маркетингу та реклами; недокапіталізація страховиків, недосконалість відповідної нормативно-правової бази, галузевий монополізм, порушення чинного законодавства, надмірна кількість видів обов’язкового страхування, відсутність на ринку привабливих для страховиків інвестиційних інструментів тощо.
За сучасних умов функціонування вітчизняного ринку страхування змінити ситуацію на ліпше можна лише в разі підвищення ефективності державного регулювання страхової діяльності, яке як у перехідній, так і в ринковій економіці, є важливим чинником успішного розвитку всіх сфер економічної системи держави.
Актуальність теми роботи зумовлена потребою комплексного висвітлення чинної в Україні системи державного регулювання страхової діяльності, у тім числі основних методів та інструментів державного регулювання, з метою глибокого та всебічного аналізу цієї системи й обґрунтування шляхів подальшого вдосконалення її функціонування.
Питання державного регулювання страхової діяльності є в полі зору багатьох вітчизняних і зарубіжних науковців та практиків, зокрема В. Базилевича,  Н. Внукової, О. Вовчак, Р. Джучі, М. Жилкіної, О. Залєтова, А. Монті, Г. Мюллера, С. Осадця, В. Плиси, С. Реверчука, А. Самойловського, О. Слюсаренко, В. Суслова, О. Філонюка, Ф. Хекне, Я. Шумелди та ін.
Однак не всі аспекти цієї складної та багатогранної проблеми з’ясовані й отримали належне наукове обґрунтування. Особливо це стосується вивчення зарубіжного досвіду державного регулювання страхової діяльності в контексті можливостей його застосування в Україні за сучасних умов функціонування національного страхового ринку, а також теоретико-методологічних проблем, зокрема визначення функцій страхування, підходів до класифікації страхування тощо.
Формування та розвиток системи регулювання страхової діяльності – процес досить складний і вимагає проведення великої законотворчої роботи, яка повинна спиратися на наукові дослідження в галузі страхування і досвід розвинених держав світу й узгоджуватися з сучасними потребами та наявними економічними можливостями. 


Комментариев нет:

Отправить комментарий