КУРСОВА РОБОТА - Організація і планування роботи служби ветеренарної медицини господарства

КУРСОВА РОБОТА - Організація і планування роботи служби ветеринарної медицини господарства


ЗМІСТ:
Вступ
1.      Характеристика служби ветеринарної медицини
1.1.             Виробничо-економічні показники господарства
1.2.  Характеристика ветеринарної служби господарства
1.3.  Епізоотичний стан господарства
2.  Організація і планування роботи служби ветеринарної медицини господарства
2.1. Планування ветеринарної діяльності
2.2. Ветеринарна документація
2.3. Організація ветеринарно-санітарного нагляду на підприємстві
2.4. Організація ветеринарного постачання
3. Штат спеціалістів їх службові обов’язки та розпорядок роботи
3.1. Забезпеченість спеціалістами ветеринарної медицини
3.2. Службові обов’язки спеціалістів та розпорядок роботи 
4. Охорона праці та техніка безпеки ветеринарної служби господарства
4.1. Організація виробничої санітарії
4.2.  Електрична безпека
4.3. Пожежна безпека
4.4. Охорона навколишнього середовища
Висновки та пропозиції

Список використаної літератури

Таблиці присутні. 

Вартість - 390 грн. 

За повною версією роботи зверніться сюди - ipoit2013@gmail.com 





Вступ
Основними завданнями, вирішувані ветеринарною наукою і практикою в даний час, є поліпшення якості продуктів харчування і тваринної сировини, вирішення проблем профілактики хвороб, загальних для людини і тварин, а також охорона країни від занесення збудників особливо небезпечних хвороб і захист зовнішнього середовища.
Перехід до ринкових стосунків у всіх сферах народного господарства, у тому числі і ветеринарія - введення платних ветеринарних послуг згідно ухваленому Закону України "Про ветеринарію" і "Положенню про виробничу ветеринарну службу" зажадав корінної зміни форм і методів організації ветеринарної справи в Україні. Виникла об'єктивна необхідність посилення професійної і економічної підготовки ветеринарного фахівця, впровадження ефективних комерційних форм організації ветеринарного обслуговування тваринництва і розвитку ветеринарного бізнесу в країні, а також поглибленого вивчення нових ефективних форм і методів організації ветеринарної справи, освоєння методів аналізу економічної ефективності ветеринарних заходів з використанням комп'ютерної техніки, знання чинних нормативно-законодавчих і правових актів по ветеринарії, державній, виробничій і комерційній діяльності, ціноутворенню, оподаткуванню і ін. Всі ці знання необхідні для ветеринарних фахівців, включає спеціальна дисципліна "Організація і економіка ветеринарної справи". Вона вивчає і удосконалює теоретичні і практичні основи організації, планування, фінансування, економіки і управління ветеринарною справою.
Мета роботи - проаналізувати роботу ветеринарної служби господарства та дати характеристику її організації і планування роботи.
 Завдання роботи:
- дати коротку характеристику господарства;
- охарактеризувати ветеринарну службу господарства;
- дати характеристику організації та планування роботи служби ветеринарної медицини господарства.
Об'єктом дослідження є СГА «Маяк».



1.      Характеристика служби ветеринарної медицини

1.1.               Виробничо-економічні показники господарства
СГА «Маяк» розташована в центральній частині Корюківського району, Чернігівської області.
Основний вид діяльності СГА «Маяк» - виробництво і реалізація племінної худоби, молочно-м'ясної продукції і продукції переробки.
Існуючий виробничий напрям господарства визначається виробництвом молока, м'яса.
Землекористування СГА «Маяк» знаходиться в другому агрокліматичному районі, який характеризується як теплий, помірного зволоження. Загальна земельна площа складає 16929 гектар, всього сільськогосподарських угідь 15886 гектар, в т.ч. рілля 15618 гектар, сінокосів 34 гектари, пасовищ 157 гектар.

......

1.2.  Характеристика ветеринарної служби господарства
На території СГА «Маяк» розташована ветеринарна станція. Ветеринарна станція повністю обгороджена. Будівля ветстанції складається з двох частин: адміністративна частина і ветеринарна......



1.3.  Епізоотичний стан господарства
У епізоотичному відношенні Корюківський район неблагополучний по підшкірному оводові. Причиною даного захворювання з'явилося завезення худоби з неблагополучних господарств по...




2.  Організація і планування роботи служби ветеринарної медицини господарства

2.1. Планування ветеринарної діяльності
Планування – одна з істотних функцій керування ветеринарною справою.
В залежності від періоду, на який розраховано виконання конкретних заходів, розрізняють перспективне, поточне та оперативне планування.
В перспективні плани включають найбільш важливі заходи, які розраховані на тривалий термін (5 – 15 років).

2.2. Ветеринарна документація
Облік, як система реєстрації рівня захворюваності, летальності тварин різних видів при інфекційних, інвазійних, незаразних захворюваннях, результатів діяльності ветеринарної служби, її стану, є основною для об’єктивної оцінки ветеринарних заходів. Дані ветеринарного обліку є початковим матеріалом для прийняття рішення про термінові, поточні та перспективні задачі служби ветеринарної медицини, для розробки планів профілактичних та оздоровчих заходів, підвищення їх ефективності. [7]
В господарстві ведуть таку ветеринарну документацію:
�а який розраховано виконання конкретних заходів, розрізняють перспективне, поточне та оперативне планування.
В перспективні плани включають найбільш важливі заходи, які розраховані на тривалий термін (5 – 15 років).



2.3. Організація ветеринарно-санітарного нагляду на підприємстві
За даними І.М. Нікітіна: під ветеринарним наглядом розуміють систему безперервного контролю, здійснюваного ветеринарним фахівцями.
Цілі ветеринарно-санітарного нагляду:
1. Попередження і перетину порушень ветеринарно-санітарних правил;
2. Попередження наслідків, пов'язаних з порушенням ветеринарно-санітарних правил;
3. Забезпечення виробництва безпечної продукції тваринного походження;
4. Попередження виникнення і розповсюдження захворювань тварин, охорона здоров'я людей від хвороб, спільних для людей і тварин.


2.4. Організація ветеринарного постачання
До об’єктів ветеринарного постачання відносять:
 – біологічні препарати (вакцини, сироватки, діагностикуми, стимулюючі засоби);
 – медикаменти (лікувальні фармакологічні засоби, і тому числі гормони, ферменти, вітаміни, кислоти, луги, протимікробні та протипаразитарні засоби);
 – дезінфікуючі засоби;
 – перев’язочні засоби та реактиви;
 – фізіотерапевтична апаратура;
 – дезінфекційні прибори, апарати та установки;
 – спеціальний і санітарний одяг та взуття;
 – предмети і засоби ветеринарної пропаганди.


2.5.  Організація ветеринарно-просвітницької роботи
Щомісяця головний ветлікар проводить просвітницькі бесіди з обслуговуючим персоналом господарства. Він інструктує їх з техніки безпеки, зоогигиеническим вимогою змісту та отримання якісної продукції. Слухає і відповідає на виниклі під час роботи питання по виробничому процесу, проведення профілактичних заходів, по ветеринарно-санітарному нагляду на підприємства, з питань збереження тварин, роз'яснює


3. Штат спеціалістів їх службові обовязки та розпорядок роботи

3.1. Забезпеченість спеціалістами ветеринарної медицини
Щоб визначити необхідну кількість ветеринарних працівників спочатку середньорічне фізичне поголів’я переведемо в умовні голови. Обов’язковим є врахування статево-вікових груп, до яких ветеринарне обслуговування різне Для цього будемо користуватися даними таблиці № 1 та використовувати коефіцієнти переведення поголів’я в умовні голови.

3.2. Службові обовязки спеціалістів та розпорядок роботи 
Ветеринарна служба в тваринницькому господарстві СГА «Маяк»., відноситься, відповідно до Ветеринарного статуту, до ветслужби організацій, підприємств, інших юридичних та фізичних осіб (до так званої "виробничої ветеринарії"). Її здійснюють ветеринарні лікарі та ветфельдшери, перебувають у штатах господарств. Це - самостійна ont-family:"Times New Roman","serif"; mso-ansi-language:UK'>Щоб визначити необхідну кількість ветеринарних працівників спочатку середньорічне фізичне поголів’я переведемо в умовні голови. Обов’язковим є врахування статево-вікових груп, до яких ветеринарне обслуговування різне Для цього будемо користуватися даними таблиці № 1 та використовувати коефіцієнти переведення поголів’я в умовні голови.


4. Охорона праці та техніка безпеки ветеринарної служби господарства

4.1. Організація виробничої санітарії
Виробнича санітарія - система організаційних, гігієнічних та санітарно - технічних заходів і засобів, що запобігають вплив на працюючих шкідливих виробничих факторів, ГОСТ 12.02.002-82. [6]
Мікроклімат оцінюється наступними параметрами: ими таблиці № 1 та використовувати коефіцієнти переведення поголів’я в умовні голови.


4.2.  Електрична безпека
Електробезпека - система організаційних і технічних заходів і засобів, що забезпечує захист людей від шкідливого і небезпечного впливу електричного струму, електричної дуги, електромагнітного поля чи статичної електрики.
tify;text-indent:35.45pt;line-height:150%'>Виробнича санітарія - система організаційних, гігієнічних та санітарно - технічних заходів і засобів, що запобігають вплив на працюючих шкідливих виробничих факторів, ГОСТ 12.02.002-82. [6]
Мікроклімат оцінюється наступними параметрами: ими таблиці № 1 та використовувати коефіцієнти переведення поголів’я в умовні голови.



4.3. Пожежна безпека
Горіння - складний фізико-хімічний процес взаємодії горючої речовини і окислювача, що супроводжується виділенням теплоти і випромінюванням світла.
Щоб виникло горіння, необхідний джерело теплоти, горюча речовина і не менше 14% кисню в повітрі. Отже, система попередження і ліквідації пожеж заснована на тому, щоб не допустити одночасного впливу цих трьох чинників. [7]
�ничих факторів, ГОСТ 12.02.002-82. [6]
Мікроклімат оцінюється наступними параметрами: ими таблиці № 1 та використовувати коефіцієнти переведення поголів’я в умовні голови.

4.4. Охорона навколишнього середовища
Охорона навколишнього середовища полягає в правильній утилізації гною і трупів тварин. Гній з тваринницьких приміщень СГА «Маяк» збирається в гноєсховище, де він знезаражується біотемічним способом протягом місяця. Після знезараження гній вивозиться на поля в якості добрива для підвищення продуктивності вирощування культур.
дження і ліквідації пожеж заснована на тому, щоб не допустити одночасного впливу цих трьох чинників. [7]
�ничих факторів, ГОСТ 12.02.002-82. [6]
Мікроклімат оцінюється наступними параметрами: ими таблиці № 1 та використовувати коефіцієнти переведення поголів’я в умовні голови.



Висновки та пропозиції
Ветеринарні фахівці СГА «Маяк» в повному об'ємі забезпечують благополуччя обслуговуваної зони. Своєчасно проводять діагностичні і профілактичні заходи в обслуговуваній зоні. Дають консультації по годуванню і змісту сільськогосподарських тварин. Ветеринарні фахівці компетентно проводять прийом і лікування тварин і виконують ветеринарно-санітарну оцінку туш і органів.
Через  важку економічну ситуацію, що склалася, в Україні, недостатньо фінансування, на ветстанциі відсутній рентген та інше необхідне устаткування для надання кваліфікованої допомоги тваринам. Проте ветеринарні фахівці, не дивлячись на всі труднощі, продовжують професійно виконувати свої обов'язки в міру можливості, а також давати консультації по лікуванню хворих тварин.
Проаналізувавши діяльність ветеринарної станції, можна зробити наступні висновки:
- ветстанция справляється зі своїми завданнями, чим покращує загальну протиепізоотичну обстановку по обслуговуваній зоні.
- ветерінарні фахівці вчасно проводять необхідні лікувально-профілактичні заходи, ніж також створюють фон благополуччя по Корюківському району.
Пропозиції:
Поліпшити фінансування ветеринарної станції, підняти заробітну плату.
Підсилити заходи покарання до порушень ветеринарно-санітарних правил серед власників тварин, що вчасно не надають худобу, що є у них, для профілактичних обробок.
Ширше проводити роз'яснювальну роботу серед населення про небезпеку споживання продуктів не підданих ветеринарно-санітарній експертизі, про важливість своєчасної дегельмінтизації тварин і так далі
Список використаної літератури:
1.      Архипов И.А. Эффективность противопаразитарных мероприятий // Ветеринария – 1999. - №3. – с. 26-27.
2.      Березовський А.В. Препарати для ветеринарної медицини. – К. Урожай. – 1995. – 208с.
3.      Євтушенко А.Ф., Радіонов М.Т. Організація та економіка ветеринарної справи. Підручник. – К.: Арістей, 2004. – 284 с.
4.      Вербицький П.І. Минуле, сьогодення і майбутнє галузі ветеринарної медицини. – Ветеринарна медицина Україна. – 2001 р. с. 1-4.
5.      Ветеринарно-санітарні правила для ринків. – Наказ Головного дер інспектора ветмедицини від 4.06.1996 р. №23.
6.      Воскобойник В.Ф. Организация и экономика ветеринарного дела: Учебник для вузов. – М.: Гум. изд. центр «Владос», 1999. – 384 с.
7.      Довідник лікаря ветеринарної медицини /За ред. П.І. Вербицького, П.П. Достоєвського. – К. – 2004. – 1280 с.
8.      Євтушенко А.Д., Радіонов М.Т. Організація та економіки ветеринарної справи. – К., 2004. – 284 с.
9.      Закон України „Про ветеринарну медицину”. – К., 2002.
10.  Законодавство України про ветеринарну медицину/За ред. П.П.Достоєвського, В.І. Хоменка. – К.: Урожай, 1990. – 590 с.
11.  Законодавство України про ветеринарну медицину. К.: 1999 р. 592
12.  Закон України «Про ветеринарну медицину». К.: 2006- 199 с.
13.  Інструкція по ветеринарному обліку і ветеринарній звітності // Ветеринарне законодавство. – М.: Агропромвидавництво, 1981. – Т.3. – с.511.
14.  Кутузов Н. М. «Государственная ветеринарная служба должна быть единой». Ветеринарная газета. – 2003. - №11-12. – с.4
15.  Методичні вказівки по виконанню курсової роботи з дисципліни „Організація та економіка ветеринарної справи”/ Зажарський В.В., Проценко О.В. – Дніпропетровськ: ДДАУ, 2006.
16.  Морфологія гельмінтів тварин: Атлас. Навчальний посібник / Галат В.Ф., Євстаф’єва В.О., Галат М.В.; За ред.. В.Ф. Галата. – Полтава: ВАТ «Видавництво «Полтава», 2009. – 100 с.
17.  І.Н. Никітін. Організація і економіка ветеринарної справи|речі|. Практикум / І.Н. Никітін, В.Ф. Воскобойник, Н.М. Васильовський, В.А. Чекан. – М., 1998.
18.  І.Н. Никітін. Організація і економіка ветеринарної справи|речі|. Підручник / І.Н. Никітін, В.Ф. Воскобойник, Н.М. Васильовський, В.А. Чекан. – М., 1998.
19.  Организация и экономика ветеринарного дела. Практикум/И.П.Никитин, В.Ф.Воскобойник, Н.М.Василевский и др. Под ред. И.Н.Никитина. – М.: Колос, 1998. – 192 с.
20.  Паразитологія та інвазійні хвороби тварин: підручник – 2-ге вид. / В.Ф. Галат, А.В. Березовський, М.П. Прус, Н.М. Сорока. За ред. В.Ф. Галата. – К.: Урожай, 2009. – 368.: іл.
21.  Паразитологія та інвазійні хвороби тварин. Практикум / Галат В.Ф.,. – К.: Вища освіта, 2004. – 238 с.
22.  Положення про службу ветеринарної медицини господарств різних форм власності.
23.  Про невідкладні заходи щодо забезпечення стабільної епізотичної ситуації в Україні. Указ Президента України. – К.: 2001 р.



Комментариев нет:

Отправить комментарий