КУРСОВА РОБОТА - Предмет та завдання кримінальної психології

ЗМІСТ:
ВСТУП
1. Предмет і завдання кримінальної психології
2.  Зв'язок кримінальної психології з іншими науками
3. Історія розвитку кримінальної психології
4. Загальна психологічна характеристика злочинної діяльності
5. Психологічний аналіз злочинної поведінки при різних формах провини
ВИСНОВКИ
СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ




29 сторінок
Вартість – 290 грн. 

                   



ВСТУП
Кримінальна психологія містить у собі різні галузі наукових знань, є прикладною наукою й рівною мірою належить як психології, так і юриспруденції. У сфері суспільних відносин, регульованих нормами права, психічна діяльність людей здобуває своєрідні риси, які обумовлені специфікою людської діяльності в сфері правового регулювання.
Всі норми поведінки звичайно поділяють на технічні й соціальні. Перші регулюють діяльність людини по використанню природних ресурсів (норми витрат палива, електроенергії, води й т.п.) і знарядь праці. Соціальні норми регулюють людські дії у відносинах між людьми. Соціальні норми містять у собі звичаї, мораль і право. Всі соціальні норми, виходячи із прийнятих у суспільстві оцінок, вимагають або утримання від певних вчинків, або здійснення якихось активних дій.
Методологічна особливість кримінальної психології полягає в тому, що центр ваги в пізнанні переноситься на особистість як суб'єкт діяльності. Таким чином, якщо право в першу чергу виділяє в людині правопорушника, то юридична психологія досліджує людину як правопорушника, як свідка, що потерпів і т.п.
Специфіка предмета кримінальної психології складається у своєрідності бачення цих станів, у дослідженні їхнього правового значення в процесі встановлення істини, у пошуках науково обґрунтованих методів зниження можливості порушення правових норм шляхом психологічної корекції цих станів, так само як і властивостей особистості правопорушників.
Таким чином, юридична психологія - науково-практична дисципліна, що вивчає психологічні закономірності системи «людина – право», розробляє рекомендації, спрямовані на підвищення ефективності цієї системи.


1. Предмет і завдання кримінальної психології

Кримінальна психологія (від лат. Criminalis - злочинний) - це галузь юридичної психології. Кримінальна психологія вивчає психологічні механізми правопорушень і психологію правопорушників, проблеми утворення, структуру, функціонування та розпадання злочинних груп.

2.  Зв'язок кримінальної психології з іншими науками
З'ясування сутності того, що вивчає кримінальна психологія, дозволяє окреслити коло наук, з якими вона найбільш інтенсивно взаємодіє. Це коло не є остаточ­ним, передбачає зміни й доповнення, обумовлені роз­витком науки як такої.
Власне наукові галузі умовно можна переділити на три групи:
-          психологічні;
-          юридичні;
-          суспільні та інші науки.
Передовсім необхідно зазначити, що кримінальна

3. Історія розвитку кримінальної психології
Доля кримінальної психології склалася так, що більшу частину своєї історії вона розвивалась у лоні судової пси­хології. Могутнім імпульсом для самостійного розвитку кримінальної психології стало виокремлення з кримі­нального права кримінології, яке різними дослідниками датується кінцем XVIII — другою половиною XIX ст. Саме в той період кримінальна психологія за пропози­цією швейцарського психолога Едуарда Клапареда отри­мала статус складової частини юридичної психології [3].


4. Загальна психологічна характеристика злочинної діяльності
З точки зору психології будь-яке правопорушення, будь-який злочин можна розглядати як особливий вид діяльності, вид певної соціальної активності людини, що проявляється в специфічних формах протиправної поведінки, в якій виражаються ставлення субєкта до соціальних цінностей, особливості його психіки та індивідуально-психологічні властивості, мотиваційна сфера особистості, психічні стани.
частини юридичної психології [3].


5. Психологічний аналіз злочинної поведінки при різних формах провини
В літературі часто зустрічається використання термінів „злочинна поведінка” і „злочин” в якості синонімів. Але таке слововживання є не зовсім точним, оскільки злочинна поведінка - поняття більш ширше, яке включає не тільки сам злочин як суспільно небезпечне, протиправне діяння (дія або бездіяння), але і його джерела; виникнення мотивів, постановку цілей, вибір засобів, прийняття суб’єктом майбутнього злочину різних рішень.[3].



ВИСНОВКИ
Кримінальна психологія вивчає психічні закономірності, пов'язані з формуванням злочинної установки особистості, утворенням злочинного наміру, підготовкою й здійсненням злочину, а також створенням злочинного стереотипу поводження. Вона досліджує особистість злочинця, а також шляхи й способи виховного впливу на цю особистість і групу в психологічному аспекті. Диктується необхідність вивчення особистості злочинця насамперед потребами практики боротьби зі злочинністю. У рамках кримінальної психології досліджуються психологічні особливості особистості не тільки насильницьких, але й корисливих злочинців, структура й психологічні особливості злочинних груп.
Причини злочинності, безумовно, є однією з найгостріших проблем на стику таких наук як кримінологія, кримінальне право, криміналістика, психологія й інших наук. В умовах загострення соціально-економічних і політичних процесів у країні, зростання числа зареєстрованих злочинів, занепаду моральних цінностей, нівелювання морально-етичних норм вивчення причин злочинності стає більш ніж актуальним. У цілому сукупність цих умов націлюють науку й наявну кримінально-правову практику на широке й всебічне дослідження причинних та інших залежностей злочинності стосовно до наявних у суспільстві змін.
Вивчення процесу детермінації злочинності припускає урахування відносності, умовності розподілу явищ і процесів на причини й умови. Певні з них в окремих випадках виступають як причина, в інших - як умова злочинності. У той же час загальним для всіх детермінант злочинності є те, що в їхній основі завжди лежать об'єктивні соціальні фактори. Психологічне вивчення особистості обвинувачуваного, а потім підсудного містить у собі дослідження його внутрішнього світу, потреб, спонукань, що лежать в основі вчинків, емоційно-вольової сфери, здібностей, індивідуальних особливостей інтелектуальної діяльності (мислення, сприймання, пам'яті й інших пізнавальних процесів).
Таким чином, найбільш важливе завдання кримінальної психології - виділити внутрішні особистісні передумови, які у взаємодії з певною зовнішньою ситуацією можуть створити криміногенну ситуацію, тобто визначити криміногенні особистісні якості й передумови. Далі, у рамках кримінальної психології встановлюються специфічні особливості особистості, які причино обумовлюють у ній криміногенні передумови (дефекти правосвідомості, моральності, культури емоцій і т.д.), а також встановлюється причинний зв'язок між виявленими дефектами й схильністю до здійснення певної категорії злочинів. Кримінальна психологія досліджує механізм імунітету особистості до криміногенної ситуації й через пізнання закономірностей цього явища розробляє рекомендації із профілактики злочинності.














СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ
1.      Актуальные проблемы криминологии и криминальной психологии : сб. науч. ст. / Одес. нац. юрид. акад., Криминол. ассоц. Украины, Координац. бюро по криминологии Акад. правовых наук Украины; [под ред. М. Ф. Орзиха, В. Н. Дрёмина] — Одесса: Фенікс, 2007. — 354 с.
2.      Антонян Ю. М. Преступное поведение лиц с психическими аномалиями. – М., 1998.
3.      Бедь В.В. Юридична психологія. - К. : Каравел, 2003. – 376 с.
4.      Васильев В. Л. Юридическая психология. — СПб.: Питер, 2002. — 654с.
5.      Виденеев И. А. Психология девиантного поведения. – Харьков, 1997.
6.      Зелинский А.Ф. Криминальная психология / [Ред. В.С.Ковальский] — К.: Юринком Интер, 1999. — 236 с.
7.      Еникеев М. И. Юридическая психология. — СПб.: Питер, 2004. — 479с.
8.      Коновалова В.О. Юридична психологія : [підруч. для студ. юрид. вищ. навч. закл.] / В. О. Коновалова, В. Ю. Шепітько; М-во освіти і науки України, Нац. юрид. акад. України ім. Ярослава Мудрого. — 2-е вид., переробл. і допов. — Х.: Право, 2008. — 238 с.
9.      Коновалова В. О., Шепітько В. Ю. Юридична психологія: Академічний курс. — К.: ВД "Ін Юре", 2004. — 424с.
10.  Медицький І.Б. Співвідношення соціального і біологічного як детермінантів злочинної поведінки // Актуальні проблеми вдосконалення чинного законодавства України: Зб. наук. ст. – м. Івано-Франківськ, 2007. – Вип. VI. – С.151-157.
11.  Орбан-Лембрик Л.Е. Юридична психологія : навч. посіб.: [для студ. вищ. навч. закл.] / Л. Е. Орбан-Лембрик. — Чернівці: Книги-XXI, 2007. — 447 с.
12.  Оржеховська В. М. Профілактика правопорушень серед неповнолітніх. – К., 1996.
13.  Основи юридичної психології: Навч. посібник / Н. М. Давидюк. — Чернівці: Рута, 2004. — 60с.
14.  Пирожков В.Ф. Криминальная психология — М.: Ось-89, 2001. — 702 c.
15.  Рущенко І.П. Соціологія злочинності. – Харків: Національний ун-т втутрішніх справ, 2004. – 370 с.
16.  Ситковская О. Д. Психология уголовной ответственности. – М., 1998.
17.  Шиханцов Г.Г. Юридическая психология: Учебник для вузов. - М. : Зерцало-М, 2003. – 272 с.
18.  Юридична психологія : словник: навч. посіб. / [Д.О.Александров, В.Г.Андросюк, Л.І.Казміренко та ін.]; за заг. ред. Л.І.Казміренко, Є.М.Моісеєва; М-во освіти і науки України, Київ. нац. ун-т внутр. справ. — Вид. 2-е, уточн. та допов. — К.: КНТ, 2008. — 222 с.
19.  Юридична психологія: Підруч. для студ. юрид. вищ. навч. закл. і фак./За заг. ред. Я. Ю. Кондратьєва. – К., 1999.


Комментариев нет:

Отправить комментарий