РЕФЕРАТ - Фредерік Тейлор і його внесок у розвиток менеджменту




РЕФЕРАТ 
Фредерік Тейлор і його внесок у розвиток менеджменту 




ВСТУП

Американського інженера і вченого Фредеріка Тейлора (1856-1915) вважають фундатором науки управління. Йому належить заслуга тех­нічного вдосконалення організації праці на підприємстві. Він упровадив планове бюро, нові методи роботи, ефективні прийоми різання металу, картки, інструкції для робочих і ще багато чого.
На сучасному етапі розвитку в управлінській діяльності необхідні глибокі знання законів, керуючих еволюцією навколишнього світу, цілей, мотивів розвитку людства, і, що особливо важливо, механізму реалізації цих цілей.



1.     Ступінь вивченості особистості Фредеріка Тейлора та його праць в науковій літературі
Управління як наука, наукова дисципліна виникла в США на початку ХХ століття. Цьому сприяв цілий ряд факторів, серед яких слід відзначити демократичність країни, працьовитість громадян, високий престиж освіти, а також відсутність державного втручання в економіку. Країна була вільна від консервативних догм старого світу, а створення монополій призводило до ускладнення управління ними. У цих умовах виникнення наукового менеджменту стало відповіддю на потреби бізнесу.


2. Фредерік Тейлор і його внесок у розвиток менеджменту 
З точки зору наукового управління - школа наукового управління. Адміністративний підхід - класична (Адміністративна школа). Точки зору людських відносин і науки про поведінку - школа людських відносин і поведінкових наук. З точки зору кількості методів - школа науки управління.

ВИСНОВКИ 
Виникнення наукового управління зазвичай пов'язують з роботами Фредеріка Уінслоу Тейлора (1856 - 1915 р.р.).
1.               Свою роботу він відбив у під назвою "Принципи наукового управління" . Мета системи Тейлора полягала в тому, щоб забезпечити максимальний прибуток, власникові підприємства, змушуючи робочого трудитися з граничним напруженням сил. Свої дослідження Ф. Тейлор проводив наступним чином, він розділив усю роботу виконавця на складові частини окремі рухи були прохронометровані , а робочий день розписаний по секундах , в результаті були виведені найбільш раціональні режими зміни праці та відпочинку.
2.               Основна заслуга Тейлора в тому , що він прийшов до важливого висновку, що головна причина низької продуктивності криється у недосконалій системі стимулювання робітників. Він розробив систему матеріальних стимулів. Для підтримки у робочого постійного очікування нагороди Тейлор запропонував використовувати "прогресивну" систему оплати.
3.               Нагороду Тейлор представляв не тільки як грошову винагороду. Це могли бути поступки з боку власника підприємства - нагорода, організація їдалень, лазень, вечірніх курсів, дитячих садів і т.д. Тейлор довів, що якщо ввести відповідні удосконалення в трудовий процес і зацікавити робітника, то за відведений час той зробить в 3-4 рази більше, ніж у звичайних умовах .
4.                За системою Тейлора основними положеннями наукового управління є:
1)                  Вироблення наукового фундаменту для кожної окремої дії, для всіх різновидів праці, що застосовуються на підприємстві.
2)                  Ретельний відбір робітників на основі науково встановлених ознак , їх тренування і навчання.
3)                  Співпраця між адміністрацією і робітниками для практичного впровадження науково розробленої системи організації праці.
4)                  Рівномірний розподіл праці і відповідальності між адміністрацією і робітниками.
5.               Головна заслуга Ф. Тейлора полягає в тому, що він розробив основи нормування праці, стандартизував робочі операції, впровадив у практику наукові підходи підбору, розстановки і стимулювання праці робітників. Концепція наукового управління висунута Тейлором стала переломним етапом, завдяки якому управління стало визнаватися як самостійна наука.


 СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ: 

1.               Василевський А.І. Історія менеджменту: Курс лекцій / А.І. Василевський. - М.:РУДН, 2005. - 264 з.
2.               Виханский О.С., Наумов А.И. Менеджмент: учебник 3-е издание. – М.: Гардарики, 2000. – 528 с.
3.               Вершигора Е.Е. Менеджмент. – М.: ИНФРА-М, 2003. - 364 с.
4.               Весенин В.Р. Менеджмент. – М.: Проспект, 2007. - 512 с.
5.                Галенко В.П., Рахманов А.И., Страхова О.А., Менеджмент. – СПб.: Питер, 2003. – 229 с.
6.               Глухов В.В. Менеджмент. – СПб.: Питер, 2007. – 608 с.
7.               Гольдштейн Г.Я. Основи менеджменту: Навчальний посібник / Г.Я. Гольдштейн. - Таганрог: Вид-воТРТУ, 2003. - 94 з.
8.               Ерманский О.А. Научная конференция труда и производства и система Тейлора.
9.                А.Н. Кошелев, Н.Н. Иванникова «Основы менеджмента».
10.            Кравченка А.І. Історія менеджменту / А.І. Кравченка. - 5-те вид. - М.:Академ. Проект:Трикста, 2005. - 560 з.
11.            Кузнєцова Н.В. Історія менеджменту / Н.В. Кузнєцова. - Владивосток: Вид-во Далекосхідного університету, 2004. - 216 з.
12.            Мескон М. Основи менеджменту / М.Мескон, М. Альберт, Ф.Хедоури. - М.: Вільямс, 2007. - 672 з.
13.            ОрчаковО.А. Теорія організації: Навчальний курс /О.А.Орчаков. - М.: Фінанси і статистика, 2007. - 266 з.
14.            Раздорожный А.А. Управление организацией (предприятием). – М.: Экзамен, 2006. – 637 с.
15.            Семенова І.І. Історія менеджменту: Навчальний посібник для вузів / І.І. Семенова. - М.:ЮНИТИ-ДАНА, 2000. - 222 з.

16.            ТейлорФ.У. Принципи наукового менеджменту /Ф.У. Тейлор. Пер. з анг. - М.:Контроллинг, 1991. - 104 з.



Комментариев нет:

Отправить комментарий