РЕФЕРАТ - Виникнення, суть та функції грошей.Ринок, його суть і функції




РЕФЕРАТ
Виникнення, суть та функції грошей. Ринок, його суть і функції



ЗМІСТ

1.     Виникнення, суть та функції грошей
2.     Ринок, його суть і функції
Висновки
Список використаної літератури


За повною версією роботи зверніться сюди - ipoit2013@gmail.com 
Вартість – 50 грн. 



  1.     Виникнення, суть та функції грошей
Ринкова економіка "говорить" мовою грошей. Будь-яку інформацію ринку ми сприймаємо тоді, коли вона підноситься у грошовій формі. Рівень витрат, доходів, розміри угод і боргових зобов'язань, обсяги виробництва й соціальні витрати починають "говорити" з нами тільки за умови, що вони мають грошове вираження. Щоб зрозуміти мову ринку, необхідно усвідомити, що ж являють собою гроші. Одне з простіших і в той же час змістовних визначень таке: "Гроші – це виконувані ними функції" [3].
У літературі існує безліч різних визначень грошей, які значно відрізняються одне від одного. Економісти уже майже п'ять століть сперечаються щодо походження та сутності грошей. Так, у XV—XVI ст. з'явилася "металічна"теорія грошей (автори Т. Ман, Д. Норе та ін.), згідно з якою грошима є лише золото і срібло. У XVII— XVIII ст. набула поширення номіналістична теорія грошей (автори Дж. Локк, Дж. Берклі та ін.), згідно з якою долар, фунт стерлінгів тощо є лише умовними рахунковими одиницями, результатом угоди, свідомої домовленості між людьми. Існували також теорії, в яких гроші розглядали як інструмент виміру цін товарів, що впроваджується державою, і стверджували, що між товарами і грішми немає різниці, та ін. Відомий англійський політик XIX ст. У. Гладстон з цього приводу зазначав, що "навіть кохання не зробило стількох людей дурнями, як спроби розібратися в тому, що таке гроші" [1].



2.     Ринок, його суть і функції
Єдиної дефініції стосовно ринку немає, і це природно, бо науковці, визначаючи сутність ринку, роблять акцент на тій чи іншій стороні цього багатогранного явища. Найчастіше визначення ринку дають у такому дещо вузькому значенні, зводячи його сутність до товарного обміну. З цієї позиції ринок - це місце, де зустрічаються покупець і продавець або це обмін товарів, що здійснюється за законами товарного виробництва. Ці визначення, безсумнівно, мають право на існування, але вони дуже стислі і за великим рахунком не дають повного розкриття сутності ринку [8].




ВИСНОВКИ
Гроші – це все те, що може бути використане як засіб платежу, оплата боргу, що не втрачає своєї цінності при поділі і може накопичуватись. Інакше кажучи, гроші – це загальна одиниця вартості товарів чи послуг. Гроші можуть класифікуватись за грошовими системами (метало-грошового обігу і паперово-кредитного грошового обігу), за концепціями (раціоналістична, еволюційна, функціональна), за способами розрахунку (готівкові, безготівкові), тощо. Гроші не є товаром, а є кінцевою продукцією, що постійно виробляється як результат витрат суспільного часу.
Зі сказаного ним можна виділити три основні властивості грошей, що розкривають їх суть:
· гроші забезпечують всезагальну безпосередню обмінюваність. На них можна придбати будь-який товар;
· гроші виражають мінливу вартість товарів. Через них визначається
ціна товару, а це дає кількісне порівняння різних за споживчою вартістю товарів;
· гроші виступають матеріалізацією всезагального робочого часу закладеного в товарі.
Кожна з вищевказаних функцій має свою специфіку, але при цьому діє у взаємозв”язку з іншими функціями, і будь-яке непорозуміння в системі функціонування грошей руйнує їх стійкість та протидіє виконанню законів грошового обігу.
Слабкість і сила національних валют виражаються в тому, як вони виконують свої функції. Нестабільність гривні як національної валюти України заважає їй бути повноцінною мірою вартості.
Ринок — це багатоскладова сфера взаємодії покупців і продавців, у виробників і споживачів, здійснюваного через рух цін при регулюючому вплив інституціональних і правил. Предпосилками виникнення ринку служать громадське розподіл праці, економічна самостійність (відособленість) товаровиробників, свобода підприємництва.
Ринок як розвинена система відносин товарного обміну є сукупність окремих ринків, передусім ринків ресурсів. Ринки класифікуються залежно від об'єктів обміну, характеру обмінюваних товарів, умов функціонування та т.д.
Функції ринку визначаються вирішити їм завданнями. Ринок відповідає стосовно питань: що, як й у кого виробляти? Він виконує ціноутворюючу, інформаційну, регулюючу, посередницьку ісанирующую функції.
Конкуренція — одне з основних понять ринкової економіки. Це рушійний механізм ринку, чинник внутрішнього розвитку, боротьба учасників ринку за кращі економічні умови виробництва та реалізації продукції.
Конкурентний ринок сприяє досягненню ефективності виробництва та оптимальному розподілу економічних ресурсів. Прийнято розрізняти конкуренцію досконалу і недосконалу, монополістичну, цінову і нецінову, сумлінну і несумлінну. Умовою на формування конкуренції служать певні передумови, створення необхідної інституціональної середовища.
Економічна діяльність пов'язані з невизначеністю і ризиком. Невизначеність вибору обумовлюється неповнотою і неточністю інформації, неминучістю помилок у процесі прогнозування. Немає «патентованих» рецептів зниження ризику. Зростанню надійності вибору можуть бути диверсифікація розміщення коштів, всебічна оцінка прийнятих рішень.
Позитивні функції ринку роблять їх у принципі достатньо ефективної системою. Разом про те ринок потребує інституціональному регулюванні. Відхилення та умовами досконалої конкуренції свідчить про недосконалість ринку.
Ринок неспроможний протистояти монополістичним тенденціям. Він непридатний усунення зовнішніх ефектів. Ринок незацікавлений не може виробляти громадські блага. Він здатний забезпечити соціальні гарантії, і протидіяти соціального розшарування. У недосконалостях ринку нейтралізуються заходами державної економічної та політики.
СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ
1.             Гальчинський А. Теорія грошей. Навчально-методичний посібник. – К. "Основи", 1998.
2.             Економіка і теоретичні основи. / Ред. В. Ковальчук – Тернопіль 1997.
3.             Економічна теорія в 2-х кн. Навч.посібник/ За ред. З.Г.Ватаманюка.-К.:Заповіт,1997
4.             Кривень В. М. Про природу грошей. Фінанси України, №12, 1996 р.
5.             Лагутін В. Д. Гроші та грошовий обіг – К., 1999.
6.             Лановик Б. Д. Економічна історія: курс лекцій – К., 2000.
7.             Основи економічної теорії/За ред. Климка Т.Н., Нестеренко В.П.-К.:Вища школа, 1994
8.             Общая экономическая теория (политэкономия). М., "Прогресс". 1990 с. 79
9.             Башнянин Г.І. та ін. Політична економія. – К.: Ніка-Центр, Ельга, 2000. – 528 с.
10.          Ермишин П.Г. Основы экономической теории. – М.: Высшая школа, 1998. – 226 с.
11.          Ивашковский З. М. /Микроекономика:Учеб. — 2-ге вид.,испр. ідоп. — М.: Річ, 2001. —416с.
12.          Лекційні матеріали з приводу Економіці; Лектор:Бондин січень 2004 р
13.          Нурієв Р. М. Курс мікроекономіки: Підручник для вузів. — 2-ге вид., ізм. — М.: Видавництво НОРМА, 2002. — 572 з.
14.          Основи економічної теорії: політекономічний аспект: Підручник /За ред. Г.Н. Климка та ін. – К.: Вища шк., 1994. – 559 с.
15.          Рузавін. Г.І. Основи ринкової економіки. М.: ЮНИТИ. 1996.



Комментариев нет:

Отправить комментарий