РЕФЕРАТ - Червона книга Дніпропетровщини





Це неповна версія роботи. Для того, щоб получити повну версію роботи, просто напишіть нам на ipolit2013@gmail.com




"...Із природою справа зовсім інакша,, ніж, скажімо,
з палацами, зруйнованими війною, - їх можна
відбудувати. Коли ж знищити живий світ, то 
ніхто вже, жодна сила не зможе створити
його знову." 
Б.Гржимек


За повною версією роботи зверніться сюди - ipoit2013@gmail.com 
Вартість – 50 грн. 

                   
В природі все тісно пов’язано. І людина, котра стала частиною Природи, також пов’язана з довкіллям - землею, річками, повітрям та всіма іншими істотами, що живуть навкруги. На жаль, у наші дні майже немає таких тварин, котрим не загрожувало б вимирання з вини людей.
Втручання людини в життя природи годі зупинити. Але всім нам треба прагнути до того, щоб не завдавати їй шкоди, щоб вона якомога менше страждала від нашого втручання.  А для цього треба знати й любити Природу, знати тварин, що живуть на нашій планеті поруч і одночасно з нами, їхні звички та спосіб життя.  Знати, щоб зберегти й захистити.
Для кожного з нас краса природи пов'язана перш за все з пейзажами рідного краю. Рослинний світ України вражає багатством і різноманіттям. Рослинність лісів, степів, луків, боліт дуже багата і налічує понад 25 тисяч видів рослин.
Дніпропетровська область знаходиться в Степовій зоні України, природний рослинний покрив тут зберігся у вигляді фрагментів на загальному фоні розораних площ і представляє собою вузькі смуги по річкових долинах, балках, на площах відчужень, вздовж залізничних колій, а також на природоохоронних територіях у межах природозаповідного фонду.
Дніпропетровщина - унікальний край. Багато віків ми користувалися її багатствами, примножуючи славу Придніпров'я. Збереження біорізноманіття - одна з основних "цілей тисячоліття" для України і для нашого регіону. Тому люди, які проживають на нашій землі, повинні мати інформацію, оцінити те природне багатство, яким наділена Дніпропетровщина.
Фауна Катеринославської губернії, як невід'ємний компонент існування людини на цих теренах, привертала увагу дослідників ще з кінця ХVІІІ століття.
Степова зона України в недалекому минулому докорінно відрізнялася від сучасної. Кілька століть тому в азово-причорноморських степах жили тільки кочівники, і весь степ представляла собою суцільну незорану цілину. Долини річок, які перетинали безмежні простори незайманої цілинного степу, були зарослі густими лісами. Байрачні ліси зустрічалися по широких степових балках і старим ярах. На вододілах були поширені чагарники терну та інших чагарників. Все це сприяло розвитку тут багатого і різноманітного тваринного світу.
Мабуть, ніде на всій території України вплив людини так не позначилося на рослинному і тваринному світі, як у степових областях.
Зовсім недавно бродили по степах Придніпров'я і Причорномор'я табуни диких степових коней-тарпанів. За достовірними даними, останнього дикого коня-тарпана було забито в 1876 р. в районі нинішнього заповідника Асканія-Нова (Херсонська область). Основним і вирішальним фактором зникнення тарпанів було перетворення людиною цілинного степу на сільськогосподарські угіддя, а також безпосереднє знищення тарпанів.
Серед ковилового степу ще в середині XVIII століття розгулювали численні стада антилоп-сайгаків. Через смачного м'яса і цінної шкіри вони стали об'єктом полювання. Тепер сайгаки винищені.
У дібровах і плавнях річок ще в середині ХІХ століття водилися дикі кабани. Пізніше вони були частково винищені, а деяка частина відійшла на захід, у Карпати і непрохідні лісові хащі Полісся.
Типова тварина минулого степу – бабак, тепер на території Дніпропетровської області не зустрічається зовсім.
Олень, тур, зубр і кулан, колись були дуже поширені в наших степах, пізніше вони були винищені або вимушено пішли в інші райони. Майже зовсім зник і красень степу - стрепет. Лише зрідка зустрічаються степові орли і дрохви.
Однак, створюючи несприятливі умови для одних тварин і витісняючи їх, людина своєю господарською діяльністю сприяє розвитку інших. Яскравим прикладом може бути поширення останнім часом козулі ( дикої кози) в заростях лісових полезахисних смуг, тут же можна зустріти і красеня фазана.
У зоогеографічному відношенні територія Днепрпетровщіни входить до складу степового зоогеографічного округу (Центральний зоогеографічний район охоплює всю правобережну частину області, Дніпровсько-Донецький зоогеографічний район - лівобережний ).
   Планомірні і цілеспрямовані зоологічні дослідження проводились на Дніпропетровщині поетапно. На першому етапі були організовані фауністичні дослідження по вивченню комплексів тварин із розробленням рекомендацій  по їх раціональному використанню та охороні.
  Наступний етап був повязаний із масштабними роботами по будівництву гідроелектростанцій на Дніпрі. У цей час було організовано перші в Радянському Союзі дослідження формування фауністичних водно-болотних комплексів в умовах водосховищ; проводились масштабні комплексні гідробіологічні дослідження фауни та її змін, що відбулися під впливом зарегулювання р.Дніпро.
  Значний обсяг зоологічних та екологічних досліджень проведено у складі Комплексної експедиції по вивченню штучних і природних степових лісів, у результаті чого вдалося з'ясувати доволі детальну картину фауни долин р.Самара із основними притоками, Оріль, Базавлук, Інгулець.
  Проводилась значна дослідницька робота на територіях рекультивації Західного Донбасу, Криворіжжя, Орджонікідзевських і Марганецьких рудорозробок, на кризових територіях окол. міст Жовті Води і  Дніпродзержинськ. Особлива увага приділяється дослідженням існування фауни в умовах урбоекотопів Дніпропетровської агломерації.
 Нещодавно в світ була випущена Червона книга Дніпропетровської області ( тваринний світ), до книги увійшли 424 виду рідкісних і зникаючих тварин.
Червона книга вже поширена по всьому міським бібліотекам області, і будь-хто може з нею ознайомитися. Слід зауважити, що вона буде цікава не тільки вузьким фахівцям або учням, а й просто кожному допитливому жителю Дніпропетровщини. Зокрема, з книги можна дізнатися, що в області проживають унікальні метелики.
У "Червоній книзі Дніпропетровської області. Тваринний світ" представлений критичний аналіз попередніх списків рідкісних і зникаючих видів тварин області, з доповненням багатьох видів, та включенням нових, знайдених при масштабних експедиціях останніх років.
   Всього до списку внесено 424 види рідкісних і зникаючих тварин регіону, серед яких не тільки види, що мають рідкісний статус у регіоні, а й тварини, рекомендовані до охорони такою поважною світовою організацією як Міжнародний союз охорони природи.
"Це унікальне регіональне видання, аналогів якому в Україні ще немає. Сподіваюсь, що ця книга стане вирішальною та незамінною у справі охорони, збереження, вивчення та відтворення рідкісних і зникаючих видів фауни Дніпропетровщини", - так висловився в Передмові до видання  О.Є.Пахомов, доктор біологічних наук, декан факультету біології, екології та медицини Дніпропетровського національного університету ім. Олеся Гончара.
 "Червона книга Дніпропетровської області. Тваринний світ" має науково-прикладне значення  і буде корисною для фахівців в галузі зоології, екології, заповідної справи, викладачів, аспірантів, студентів і школярів за багатьма спеціальностями напрямку біологія.
З метою охорони рідкісних і перебувають під загрозою зникнення на території Дніпропетровської області тварин і рослин , депутати обласної ради затвердили Червоні списки тварин і рослин Дніпропетровщини згідно з переліком, викладеному в наукових звітах «Червона книга Дніпропетровщини. Рослинний світ» та «Червона книга Дніпропетровщини. Тваринний світ».
Червоний список рослин затверджений у кількості 451 виду, а Червоний список тварин - у кількості 423 видів .

1 комментарий:

  1. Я хочу поділитися з усіма вами тут про те, як я отримую позику від пана Бенджаміна, який допомагає мені отримати кредит у розмірі 400 000,00 євро, щоб поліпшити свій бізнес. Це було легко і швидко, коли я звертався за кредитом, коли справи ставали грубими з мого бізнесу Містер Бенджамін надає мені кредит без зволікань. ось електронний лист / контакт Whatsapp містера Бенджаміна: +1 989-394-3740, lfdsloans@outlook.com /

    ОтветитьУдалить