КУРСОВА РОБОТА - Планування, організація і економічна ефективність заходів проти колібактеріозу молодняку в районі»


ЗМІСТ
ВСТУП
РОЗДІЛ І. Огляд літератури
1.1 Визначення і розповсюдження колібактеріозу телят      
1.2 Етіологія і патогенез захворювання
1.3 Клінічні ознаки та діагностика колібактеріозу
1.4 Патолого-анатомічні зміни при колібактеріозі телят
1.5 Лікування і профілактика колібактеріозу телят
Висновок з огляду літератури
РОЗДІЛ ІІ. Характеристика господарства
2.1 Матеріали і методи досліджень
2.2 Характеристика господарства
РОЗДІЛ ІІІ. Результати власних спостережень та досліджень
3.1 Результати власних досліджень
3.1.1 Етіологія і патогенез колібактеріозу  телят в господарстві
3.2.2 Клінічна картина колібактеріозу
3.2.3 Патолого-анатомічні зміни при колібактеріозі
3.2.4 Діагностика і диференційна діагностика при захворюванні
         телят колібактеріозом
3.2.5 Заходи боротьби і профілактика колібактеріозу телят
3.2 Розрахунок економічної ефективності ветеринарних заходів при                                                                           колібактеріозі телят
Висновки і пропозиції господарству
Список літератури

Вступ
Розвиток тваринництва України, збільшення виробництва молока, м’яса та інших продуктів і сировини тваринного походження багато в чому залежить від своєчасного та високоякісного проведення ветеринарно-профілактичних заходів, як основи боротьби за здоров’я тварин та охорони населення від захворювань, спільних для людей та тварин.
Основна діяльність ветеринарних спеціалістів повинна бути спрямована на забезпечення профілактики захворювань тварин.
На жаль, доводиться ще мати справу з деякими хворобами, які вражають худобу та птицю, особливо молодняк, впливають на якість продукції тваринництва, а іноді і на здоров’я людей.
До таких хвороб, зокрема, відноситься колібактеріоз - це захворювання новонародженого молодняку сільськогосподарських тварин і птиці, але зустрічаються випадки захворювання людей, викликаних E.coli. Роль ентеропатогенних ешерихій, як збудників хвороб у людей і тварин були встановлені ще давно. Їхніми носіями виявилися домашні тварини, а передаються вони людям через продукти харчування і воду.
 В останні роки у багатьох розвинутих країнах колібактеріоз тварин знаходиться під пильною увагою ветеринарних і медичних працівників, а також ВООЗ.
Колібактеріоз супроводжується зневодненням організму та значним відходом. Перехворівши тварини часто відстають у рості і розвитку, що задає економічних збитків тваринництву.
Досить чітка клінічна та патологоанатомічна картина, надійні методи лабораторної діагностики дозволяють вести успішну боротьбу та профілактику колібактеріозу. На цей час розроблено багато схем лікування колібактеріозу різноманітними антибіотиками, сироватками, бактеріофагами. Однак, лікування не завжди буває ефективним, тому вчені і практики постійно шукають нові і вдосконалюють вже відомі методи лікування і профілактики колібактеріозу.
            В даній роботі ми поставили перед собою завдання вивчити епізоотичні особливості перебігу колібактеріозу телят у товаристві з обмеженою відповідальністю „Тарасівський”, виявити джерела, шляхи переносу і фактори, що сприяють виникненню і розповсюдженню захворювання, провести науково-виробничий дослід з лікування і профілактики колібактеріозу телят в господарстві і визначити економічну ефективність застосованих методів лікування і профілактики.
            Для вирішення поставлених задач було проведено епізоотичне обстеження господарства та клінічні дослідження новонароджених тварин.
            Вивчення вище вказаних питань дало нам можливість з’ясувати особливості проведення лікувально-профілактичних заходів при колібактеріозі, а також виявити ряд недоліків у проведенні організаційно – господарських і зооветеринарних заходів по профілактиці захворювання телят, що стало основою для написання курсової роботи.



ВИСНОВКИ І ПРОПОЗИЦІЇ ГОСПОДАРСТВУ
Результати проведених нами досліджень на базі ТОВ „Тарасівський” Київської області Києво-Святошинського району дозволяє зробити слідуючи висновки і пропозиції.
1. Виникненню і розповсюдженню шлунково-кишкових захворювань в господарстві сприяють слідуючи фактори:
а) неповноцінна годівля тільних корів в сухостійний період.
б) незадовільне утримання телят до 20 добового віку.
в) невчасне випоювання молозива новонародженим телятам.
2. Своєчасна діагностика і ізоляція хворих тварин є найпершим заходом щодо усунення і розповсюдження колібактеріозу серед новонароджених телят.
3. Діагноз на колібактеріоз телят в ТОВ „Тарасівський”, встановлений комплексно з урахуванням епізоотологічних даних, клінічних симптомів,  патолого-анатомічної картини і лабораторних досліджень.
4. Своєчасне проведення ветеринарно-санітарних, лікувально-профілактичних і організаційно-господарських заходів, підвищує їх ефективність і веде до значного зниження економічних збитків від колібактеріозу.
5. В період вагітності необхідно забезпечити тварин повноцінними кормами. При складенні кормового раціону необхідно враховувати стан вгодованості, продуктивності і індивідуальної особливості кожної тварини.
6. Загальні профілактичні заходи в поєднані із спеціальними профілактичними є обов’язковими в попереджені і ліквідації колібактеріозу телят.
7. Новонароджений молодняк слід утримувати в чистих, сухих приміщеннях без протягів та різких коливань температури щоденно, починаючи з 2-3–х денного віку, слід надавати моціон.
            8. Починати випоювати новонародженим молозиво не пізніше двох годин після народження.
            9. Проводити вакцинацію тільних корів проти колібактеріозу за два місяці до отелення.
            10. Аналізуючи економічні показники лікувальних заходів(таблиця 10), можна зробити висновки, що найефективнішим і економічно вигідним для лікування колібактеріозу телят є препарат Оксі-100, який застосовували з розрахунку 2мл на 20 кг живої маси тіла один раз на добу, три доби підряд. На третю добу лікування серед хворих телят припинились проноси, покращився апетит. На четверту добу наступило одужання. Менш ефективним є 5% енрофлокс та малоефективним і економічно не вигідним для господарства виявилося застосування ампіциліну.



















Список літератури


1.      Алтухов Н.М., Афанас’єв В.І., Башкіров В.А. Стислий довідник ветеринарного лікаря.-М.: Агропромиздат, 1990.-165 с.
2.      Бияшев К.Б., Ахмедсадыков Н.Н, Макбузов А.Ж. Разработка еффективных живых вакцин против сальмонеллеза и эшерихиоза крупного рогатого скота // Епизооотология, диагностика, профилактика и меры борьбы с болезнями животных.-Новосибирск.-1997.-С. 174-176.
3.      Бортнічук В.А., Сорокіна Н.Г та ін. Профілактика шлунково-кишкових хвороб у новонароджених телят // Зб. наук. пр.: Наук. вісник НАУ.-К.-2000.-№28. С. 112-115.
4.      Бутьянов Д.Д. Профилактика инфекционных болезней животных.-Минск.: Урожай, 1986.-245 с.
5.      Бухтілов Ф.Н. и др. Развитие кишечной микрофлоры у новорожденных телят // Ветеринария .-1981.-№4.-С. 37-38.
6.      Литвин В.П., Береза В.П., Скибицкий В.Г. Болезни молодняка сельськохозяйственных животных.-К.:Урожай, 1992.-168 с.
7.      Ветеринарные препараты:Справочник ⁄ Сост.: А.П. Маланини др.; Под ред. А.Д. Третякова.-М.: Агропромиздат, 1988.-319 с.
8.      Волинець В., Козловський Г., Степанюк О. Вивчення факторів патогенності епізоотичних штамів збудника колібактеріозу телят //Ветеринарна медицина .-1996.-№ 4.-С.21-22.
9.      Волинець Л.К. Колібактеріоз тварин // Ветеринарна медицина України.-1996.-№7. С. 28-29.
10.  Волинець Л.К., Мілько Л. Небезпечні ешеріхії // Ветеринарна медицина України .-1997.-№11.-С.5.
11.  Волинець Л.К., Лука М.К. Колібактеріоз молодняка.-К.: Урожай, 1979.-72 с.
12.  Волков Г.К. Технологія и гігієна вирощування телят // Ветеринарія.-1995.-№6.-С. 21-22.
13.  Головко А.Н. Антигенная вариабильность фимбриальних адгезинов E. Coli // Ветеринария.-1997.-№8.-С. 24-25.
14.  Головко А.Н., Гнатенко Г.В., Красиков Г.А. Реакция агглютенации в латексе для обнаружения адгезивного антигена у E.coli // Ветеринария. –№61.-С. 38-40.
15.  Головко А.Н. Засоби діагностики та специфічної профілактики колібактеріозу телят на основі факторів патогенності збудника // Авореф. дис. докт. вет. наук.-Харків.-1996.-33 с.
16.  Головко А.Н., Ушкалов В.О. Імунопрофілактика ешерихіозів тварин // Ветеринарна медицина України .-1997.-№2-С. 18-19.
17.  Головко А.Н. Ушкалов В.О. Проблема інфекційних захворювань новонароджених телят та деякі етапи на шляху її розв’язання // Ветеринарна медицина України.-1998.-№10.-С. 6-7.
18.  Гриценко В.А., Бухари О.В. Экологические и медецинские аспекты симбиоза Escherichia coli и человека // Журн. микробиол., эпидемиол. и иммунологии.-2000.-№3.-С. 92-93.
19.  Гриценко В. А., Шухман М.Г. Внекишечные ешерихиозы и проблема репродуктивного здоровья человека // Журн. микробиол., епидемиол.и иммунологии .-№2.-С.-111-115.
20.  Дворкин Г.Л., Глутковский А.А. Колибактериоз телят и поросят.-Минск, 1989.-160 с.
21.  Дворкин Г.Л., Глутковский А.А. Колибактериоз телят и поросят. Факторы вирулентности возбудителя, епизоотология, диагностика, меры борьбы.-Минск: Бел. НИИНТИ, 1989.-71 с.
22.  Достаевский П.П., Судаков Н.А., Атамась В.А. Справочник ветеринарного врача.-К.: Урожай, 1990.
23.  Емельненко П.К. Иммунология животных в период внутриутробного развития.-М.: ВО „Агропромиздат”, 1987.-215 с.
24.  Жосан М.С. Стан природної резистентності та імунобіологічної реактивності у новонароджених телят при колібактеріозі // Автореф. дис. докт. вет.наук.-Київ.-1998.-34 с.
25.  Загальна епізоотологія / Б.М.Ярчук, П.І.Вербицький, В.П, Литвин; За ред. Б.М, Ярчука, Л.Є.Корнієнка.-Біла церква, 2002.-656 с.
26.  Законодавство України про ветеринарну медицину. За ред. П.П. Достоєвського, В.І. Хоменка.-К.: Урожай, 1999.-592 с.
27.  Зароза В.Г. Профилактика и лечение желудочно–кишечных болезней новорожденных телят // ВНИИТЭИагропром.-1989.-57 с.
28.  Зароза В.Г. Эшерихиоз телят М.: Агропромиздат, 1991.-240 с.
29.  Иванова Л., Кокорина Е. Болезни телят: профилактика и лечение // Ветеринарная газета.-1996.-№4.-С. 9.
30.  Ковальов О. Вплив факторів довкілля на внутрішньоутробне зараження і захворювання телят на колібактеріоз // Ветеринарна медицина України .-2000.-№6.-С.17.
31.  Козловська Г.В. Нові дані відносно патогенної характеристики штамів E.coli // Вісник аграрної науки .-1992. -№2.-С. 75-76.
32.  Колибактериозы молодняка сельскохозяйсвенных животных и птицы / Е.Г. Павлов, Л.К. Волынец, А.Н.Головко, П.А. Нарожный.-К.: УкрИНТЭИ, 1995.-184 с.
33.  Коломієць С., Дзвенко А. Профілактика колібактеріозу та рота вірусної інфекції телят // Ветеринарна медицина України.-1999.-№6.-С.26. 34.Коляков Я.Є. Колібактеріоз телят .-М.:Колос,1991.-186 с.
34.  Конопаткин В.А. Епизоотологические и инфекционные болезни сельскохозяйственных животных.-М.: Колос, 1984.-256 с.
35.  Куликовский А.В., Панин А.Н., Соснина В.В. Токсигенные ешерихии-актуальная прблема ветеринарии и медецины // Ветеринария.-1997.-№3.-С.25-27.
36.   Куриленко А.Н., Крупальник В.Л. Инфекционные болезни молодняка сельскохозяйственных животных.-М.: Колос, 2000.-144 с.
37.   Левченко В.І., Івченко В.М. Заярнюк В.П. та ін. Шлунково-кишкові хвороби новонароджених телят // Ветеринарна медицина України.-1997.-№4.-С. 30-31.
38.  39.Литвин В.П., Поживил А.И. Инфекционные и инвазионные болезни телят .-К.: Урожай, 1991.-206 с.
39.  40.Методичні рекомендації з написання дипломної роботи освітньо–кваліфікаційного рівня „спеціаліст” / К.: Аграрна освіта, 2002.-39 с.
40.  41.Нахмансон В.М., Бурба Л.Г. Дифференциальная диагностика болезней сельскохозяйственных животных.-М.: Росагропромиздат, 1990.-225 с.
41.  42.Онуфриев В.П., Павленко О.И., Бортничук В.А., Ибатулина Ф.Ж.          К этиологии массовых заболеваний новорожденных телят, сопровождающихся диареей // Тез. докл. Респ. конф.-Харьков.-1990.-С. 209-210.
42.  43.Ощепов В.Г., Аржаков В.Н. Дезинфицирующая активность нових препаратов // Ветеринария.-2001.-№4.-С. 44-45.
43.  44.Павлов Є.Г., Волынец Л.К. и др. Колибактериозы молодняка сельскохозяйственных животных и птицы. К.-1995.-183 с.
44.  45.Павлов Є.Г., Павлова Ю.Г., Когут В.І. Результати вивчення чутливості E.coli та сальмонел до лікувальних засобів // Зб. наук. пр.: Наук. вісн. НАУ. –К.: НАУ,2001. № 36-С. 117-120.
45.  46.Поляков О.В., Озерская Н.И. Изучение колибактериоза телят в различных зонах страны // Труды ВИЭВ.-1976.-Т.44.-№-1-2.-С. 70. 47.Прискока В.А., Михальченко Т.Г., Риженко І.В., Виговська Л.М., Степанюк О. Вакцини і штами в системі профілактики захворювань молодняка сільськогосподарських тварин // Зб. наук. пр.: Науковий вісник НАУ.-К.-1998.-№11.-С. 141-142.
46.  48.Салимов В.А., Жаров А.В. Особенности прявления и патолого-анатомической диагностики энтеротоксемий, ешерихиозов и пастерелльозов у молодняка животных // Сб. науч. тр.: Материалы Все рос. науч.-метод. конф. патолого-анатомов вет. медицины.-Омск, 2000.-С. 134-136.
47.  49.Светоч Э.А., Гусев В.В., Попов Е.И. Биологическая и генетическая характеристика возбудителя колибактериоза телят // Ветеринария.-1999.-№5.-С. 20-24.
48.  50.Сидоров М.А., Курашвили Т.К. и др Эффективность протективного антигена из ешерихий при колибактериозе новонарожденных телят // Тр. ВИЭВ.-М., 1979.-Т. 49-С.-47-52.
49.  51.Сидоров М.А. Основы профилактики болезней новорожденных телят и поросят // Ветеринария.-1987.-№2.-С. 10-12.
50.  52.Соколова Н.И., Хмель И.А., Шегидевич Э.А. Использование ромакола в ветеринари // .-2002.-№3.-С. 16-17.
51.  53.Цвіліховський М.І., Грищенко М.І., Якимчук О.М. та ін Стан захворюваності новонароджених та молодняка великої рогатої худоби шлунково-кишковими патологіями у господарствах України // Матер. наук. конф. проф .-викл. складу та аспірантів. Тези доповідей.-К.-2000.-С. 36.
52.  54.Факторні хвороби сільськогосподарських тварин / В.П. Литвин, Л.В. Олійник, Л.Є.Корнієнко, Б.М.Ярчук; За ред. В.П.Литвина, Л.Є.Корнієнка.-К.: Аграрна наука, 2002.-400 с.
53.  55.Халла Д.Ю. Санітарно-гігієнічні заходи як ефективний засіб профілактики масових шлунково-кишкових хвороб новонароджених телят // Республіканський міжвідомчий тематичн. наук. збірник.-Ветеринарія: „Урожай”-Київ.-1975. –№41.-С. 65-68.
54.  56.Шесточенко М.А. Профилактика инфекционных болезней молодняка.-М.: Колос, 1983.-207 с.

55.  57.Урбан В.П. Наймов И.Л. Болезни молодняка в промышленном животноводстве.-М.: Колос, 1984.-198 с. 62.

Комментариев нет:

Отправить комментарий