РЕФЕРАТ - Методи фінансового прогнозування




РЕФЕРАТ 
Методи фінансового прогнозування







ЗМІСТ
Вступ
1.     Теоретичні відомості про фінансове прогнозування
2.     Методи фінансового прогнозування
Висновки

Список використаної літератури
За повною версією роботи зверніться сюди - ipoit2013@gmail.com або 
Вступ
Сучасна система управління фінансами підприємства базується на прогнозуванні та плануванні всіх фінансових потоків, які опосередковують як виробничу, так і господарську діяльність, забезпечують контроль за створенням та використанням матеріальних, трудових, грошових ресурсів. У вітчизняній управлінській практиці значення фінансового прогнозування і планування невиправдано принижене. Значна кількість підприємств не використовує цей метод підвищення ефективності функціонування підприємства. Зміни, які відбуваються у всіх сферах суспільного життя, важко передбачити і спрогнозувати їх наслідки. Немає стабільної і чітко оформленої нормативно-правової бази підприємницької діяльності, не сформована в повному обсязі ринкова інфраструктура [3].
В умовах кризи платежів, високих процентних ставок на ринку кредитних ресурсів більшість підприємств не мають значних обсягів фінансових ресурсів для здійснення серйозних інвестиційних проектів, які б потребували системи планування їх впровадження.
Фактично фінансове прогнозування повинно передувати плануванню і оцінювати безліч варіантів. За допомогою фінансового планування конкретизуються намічені прогнози, визначаться конкретні шляхи, показники, взаємозв'язані завдання, послідовність їх реалізації, а також методи, що сприяють досягненню вибраної мети. Основною відмінністю прогнозу від плану є те, що прогнозуються ті показники, якими компанія не має можливостей керувати [8].
Актуальність завдань фінансового планування відображена в одному із визначень фінансового аналізу, згідно з яким фінансовий аналіз являє собою процес, який ґрунтується на вивченні даних про фінансовий стан підприємства, результатів його діяльності в минулому з метою оцінювання майбутніх умов і результатів діяльності.




1.     Теоретичні відомості про фінансове прогнозування
В сучасних умовах розвиток усіх господарюючих систем залежить від ефективності управління. Управління, як складова господарського процесу, займає провідну роль в сукупності факторів, що забезпечують досягнення поставлених цілей в умовах обмеженості ресурсів. Процес управління включає такі етапи:



 2.     Методи фінансового прогнозування
Виконання функцій стратегічного та оперативного контролінгу, система раннього попередження та реагування, довгострокове планування та бюджетування значною мірою ґрунтуються на фінансових прогнозах. Основні методи фінансового прогнозування поділяють на:
1. суб’єктивні;
2. казуальні;
3. екстраполяції;
4. економетричні;
5. альтернативні.



Висновки
Розробка фінансових планів і прогнозів ґрунтується на загальноприйнятій у світовій практиці методології, яка визначає основні принципи і методи проведення розрахунків планових і прогнозних показників.
Усі наявні методи фінансового прогнозування володіють певним рівнем точності, але жоден з них не може забезпечити постійне формування абсолютно точних прогнозних показників. У зв’язку із недосконалістю наявних методів фінансового прогнозування є необхідним їх розвиток, а також пошук нових шляхів одержання фінансових показників високої точності. В вітчизняній практиці фінансового прогнозування необхідно враховувати досвід інших держав.
Необхідно відзначити доцільність використання суб’єктивних методів прогнозування. Оскільки, попри порівняно нижчу точність фінансових прогнозів вони володіють низкою факторів, які формують переваги при здійсненні прогнозування фінансових показників без можливостей використання значних фінансових ресурсів. Експоненціальний тренд можливо застосувати на практиці, для прогнозування абсолютних величин фінансових показників, зокрема таких як валовий внутрішній продукт, доходи та видатки державного бюджету і інших показників. 
Під час розроблення моделі прогнозування припускають, що ситуація в майбутньому не буде значно відрізнятися від теперішньої. Точність і ефективність побудованої моделі прогнозу будуть безпосередньо залежати від правильності підбору даних. Використовуючи модель, варто пам’ятати про існування факторів, що свідомо або несвідомо не включені в неї, які мають істотний вплив на стан підприємства в майбутньому. Потрібно більш звернути увагу також на використання методик  фінансового прогнозування не тільки для складання фінансових планів виробничих підприємств, але й для визначення фінансової стратегії їх розвитку.

Список використаної літератури:
1.             Азарова Л.М. Математичні моделі та методи оцінювання фінансового стану підприємства / Л.М. Азарова, О.В Рузакова. – Вінниця: ВНТУ, 2010. – 172 с.
2.             Антонова Л.В. Економетрика: навч. посіб. /Л.В. Антонова, О.О. Ляховець. – Миколаїв: ЧДУ ім. П. Могили, 2011. – 232 с.
3.             Балабанов И.Т. Основы финансового менеджмента. Как управлять капиталом — М.: Финансы и статистика, 1995.
4.             Бородич С.А. Эконометрика: Учеб. пособие. – Минск: Новое знание, 2001. – 40
5.             Вітлінський В.В. Моделювання економіки: навч. посібник / В.В. Вітлінський. – К.: КНЕУ, 2003. – 408 с.;
6.             Гроші. Фінанси. Кредит: навч.-метод. посібник / [Г.Г.Кірейцев, Н.М. Александрова, С.О.Маслова] / за ред.проф. Г.Г.Кірейцева. - Житомир: ЖІТІ, 2001. - 312 с; 
7.             Ізмайлова К. В. Сучасні технології фінансового аналізу: Навч. Посіб. – К.: МАУП, 2005. – 148 с.;
8.             Кулявець В.О. Прогнозування соціально-економічних процесів: навч. посібник / В.О. Кулявець. – К.:Кондор, 2009. – 194 с.
9.             Минзов А.С. Эконометрика / А.С. Минзов. – М.: Из-во МФА, 2001. – 54 с.
10.          Теренчук С.А. Моделі і методи оцінки ризиків в інвестиційних будівельних проектах в умовах невизначеності / С.А. Теренчук, Б.М. Єременко,
11.          Д.Б. Журибеда // Теорія і практика будівництва. Науково-технічний журнал. – № 5, 2009. – С. 49 – 53.
12.          Математичні методи в економіці: навчальний посібник / [І.С. Благун, В.П. Кічор, Р.В. Фещур, С.Й. Воробець]; за ред. В.П. Кічора. – Тернопіль: Навчальна книга – Богдан, 2011. – 264 с.
13.          Основи економічної теорії: Підручник / А. А. Чухно, П. С. Єщенко, Г. Н. Климко та ін.; За ред. А. А. Чухна. — К.: Вища шк., 2001. — 606 с. ;
14.          Присенко Г.В. Прогнозування соціально-економічних процесів: навч. посіб. / Г.В. Присенко, Є.І. Равікович. – К.: КНЕУ, 2005.– 378 с.
15.          Прогнозирование и планирование экономики; Учеб. пособие /Под общ. ред. В. И. Борисевича, Г. А. Кандауровой. — Минск; Интерпрессервис, 2001.;
16.          Фейгенберг Дж. Основи наукового прогнозування. / Пер. з нім. - М., 2002. - 245с.
17.          Шабанов П.А. Методи наукового прогнозування та їх практичне застосування. М.: 2007
18.          Фінансова діяльність суб’єктів господарювання - Терещенко О.О.

Комментариев нет:

Отправить комментарий