РЕФЕРАТ - Стратегічні напрямки розвитку економіки США на сучасному етапі




РЕФЕРАТ
Стратегічні напрямки розвитку економіки США на сучасному етапі








ЗМІСТ

Вступ
1.     Характеристика економіки Сполучених Штатів Америки
2.     Економічні стратегії Сполучених Штатів Америки
3.     Стратегічні напрямки розвитку економіки США на сучасному етапі
Висновки
Список використаної літератури
За повною версією роботи зверніться сюди - ipoit2013@gmail.com 

Вступ
Глобалізація економічного розвитку, посилення конкуренції, технологічні зміни, що відбулися і відбуваються в міжнародних економічних відносинах, мають великий вплив на удосконалення і розвиток нових індустріальних економік. Закон нерівномірного розвитку країн як об'єктивне явище показує те, що для досягнення певного рівня розвитку потрібні значні зусилля. Але для утримання цього місця і поширення своїх позицій необхідна наявність гнучкого економічного, політичного та фінансового забезпечення [8].
Кожній країні притаманна своя національна економіка, або національне господарство. Кожна з понад двохсот країн світу має своє неповторне обличчя, відрізняється від інших за політичними, економічними, демографічними,  культурними й іншими ознаками. Різноманітність світу за національним складом, соціально-культурними особливостями збагачує його як спільну цілісну систему. Група розвинутих країн втілює досягнення світової економіки.
США - одна з найбільших за територією і населенням країн світу. У країні на території площею близько 9,3 млн. кв. км проживало станом на початок 1993 р. більше 255 млн. чоловік, а на початок 2010 року проживає понад 300 млн. чоловік. За рівнем розвитку продуктивних сил, масштабам свого господарства США значно випереджають будь-яку з інших розвинених країн. Хід розвитку економічних процесів у самих США є одним з головних генераторів прогресивних зрушень в економіці всього світу. Стан справ у США служить «барометром» для світової економіки, безпосередньо впливає на рух циклу та зміни господарського становища в інших країнах, впливає на структуру міжнародного економічного обміну. У процесі відтворення відбуваються структурні зрушення, зумовлені науково-технічним прогресом, підвищенням продуктивності праці [4].



1.     Характеристика економіки Сполучених Штатів Америки
Сполучені Штати Америки – найрозвиненіша країна світу, одна з найбільших за територією та чисельністю населення держава. Їх площа становить 9,4 млн. км2 (четверте місце після Росії, Канади й Китаю), населення – 313,85 млн. чол. на липень 2012 р. (третє місце після Китаю та Індії). ВВП Сполучених Штатів у 2011 р. дорівнювало 15 040 млрд. дол.(друге місце після ЄС). Частка Сполучених Штатів у валовому світовому продукту (ВСП) досягає 19% в розрахунку за ПКС; якщо ж рахувати за поточним курсом валют, то вона сягає 21,5%.



2.     Економічні стратегії Сполучених Штатів Америки
Сучасна економічна стратегія США ґрунтується на ліберальній моделі; відповідно до неї уряд здійснює економічну політику, теоретичною базою якої є монетаризм і яка найбільш послідовно втілюється у практику починаючи з другої половини 70-х років минулого століття. Проте лібералізм не завжди був домінуючою політикою США. Вже говорилося про «Новий курс» президента Ф. Рузвельта, в основі якого полягала кейнсіанська теорія. Ця теорія була базовою не тільки в часи подолання «Великої депресії» 30-х років і років другої світової війни, але й у повоєнні десятиліття ХХ століття.
На відміну від європейських країн та Японії, економіка яких була зруйнована війною, Сполучені Штати вийшли з війни ще більш потужними економічно. Так, наприклад, з 1939 р. по 1945 р. виробництво електроенергії в США збільшилося на 74%, виплавка сталі – на 50%, видобуток нафти – на 35%, а загальний обсяг промисловості країни в 1943 р. удвічі перевищив рівень 1937 р. [16]. Зростання обсягів виробництва значною мірою було досягнуто за рахунок державних інвестицій, які за роки війни складали дві третини усіх інвестицій у промисловість.
По закінченні війни регулююча роль держави в американській економіці не тільки не знизилася, але й деякий час навіть посилилася. Президент Г. Трумен, який став до влади в 1945 році, також як і Рузвельт, стояв на позиціях кейнсіанства. Він оголосив так званий «середній курс» економічного розвитку.



3.     Стратегічні напрямки розвитку економіки США на сучасному етапі
Статистичні дані по США щодо ринку праці та ділової активності раніше демонструють відносно непоганий поточний стан економіки США. Ключовим для оцінки стану американської економіки вважається ринок праці. Поточне уповільнення темпів зростання зайнятості в США викликано в першу чергу фактором ослаблення ділової активності у виробничому секторі і, враховуючи непоганий стан сектора послуг, поки про скочування США в рецесію мови не йде.
Ряд інших ключових показників, роздрібні продажі, пром. виробництво, завантаження потужностей, витрати на будівництво та товари на замовлення тривалого користування, також підтверджують збереження зростання економіки США [9].


Висновки
Незважаючи на ряд проблем, США займають провідне місце у світовій економіці, виробляючи найбільшу кількість товарів і послуг, лідируючи по більшості абсолютних і відносних економічних показників. США займають перше місце у світі за обсягом промислового виробництва. На їх частку припадає сьогодні близько половини світового експорту зерна. Динамічно розвивається сфера послуг, яка займає все більш важливе місце і в експортній діяльності країни. Лідерство США у світовій економіці забезпечується головним чином їх перевагою над іншими країнами за масштабами та багатством ринку, ступеня розвитку ринкових структур, рівню науково-технічного потенціалу, потужній і розгалуженій системі світогосподарських зв'язків з іншими країнами по лінії торгівлі, інвестицій і банківського капіталу. Загострення протиріч в економіці країни сприяло посиленню економічної ролі держави, що виразилося в розвитку системи державно-монополістичного регулювання економіки. Протягом ряду десятиліть формувалися теоретичні концепції і практичні методи державного регулювання економіки США, розрісся і прийняв величезні розміри державний механізм економічної політики.
Сьогодні США перебувають у стадії економічного підйому, демонструючи зростання основних економічних показників своєї економіки.
Вочевидь, зазначене зростання може тривати  протягом досить великого терміну. Проте, ростучі темпи економічного зростання тягнуть у себе ряд помітних проблем соціального, екологічного та ін. характеру.
Зростання показників економіки тягне за собою підвищення політичної експансії США у світі. Насамперед, жорсткість відносин відбувається між навіть їх стратегічними і економічними противниками: Росією, Китаєм, З. Кореєю і т.д.




Список використаної літератури:
1.         Страны и регионы мира; экономико-политический справочник / Под. ред. А. С. Булатова. — М. : Проспект, 2005.
2.         Супян, В. Б. Американская экономика: новые реальности и перспективы XXI века / В. Б. Супян. — М. : Анкил, 2001.
3.         Супян, В. Б. Современная социально-экономическая модель США / В. Б. Супян. — М. : Анкил, 2005.
4.         Страны и регионы мира; экономико-политический справочник / Под. ред. А. С. Булатова. — М. : Проспект, 2005. — С. 599–620.
5.         Перспективы развития экономики США в 2014 году. http://www.webeconomy.ru/index.php?page=cat&cat=mcat&mcat=136&type=news&newsid=2144
6.         Мировая экономика. Экономика зарубежных стран. Под ред. Колесова В.П., Осьмовой М.Н.- М.: Флинта, 2002.
7.         Портер М. Международная конкуренция. - М.: Международные отношения, 2001.
8.         Рогов С. М. Американское государство накануне 3-го тысячелетия // США: экономика, идеология, политика.-1998.-№11.
9.         Состояние и перспективы развития основных секторов экономики //БИКИ.- 2002.-№ 4.
10.      Стрыгин А.В. Мировая экономика.- М.: Экзамен, 2000.
11.      Шевлягина Е. А. Продовольственный рынок США как специализированная система сбыта продукции // США: экономика, идеология, политика.-1998.-№12.
12.      Булатов А.С., Мировая экономика. Учебник, 2002.
13.      Тенденции развития экономики США (осень 2013). Автор: Полина Соловьёва. http://ushistory.ru/esse/1055-preodolenie-ekonomicheskogo-krizisa-v-ssha-tekuschaja-ekonomicheskaja-situatsija-i-mery-prinimaemy-administ.html
14.      8.www.usa.ru - обзор экономики США в 2010г.. http://www.ereport.ru/reviews.php - обзор мировой экономики в 2010г.
15.      Ю.Г. Козак, В.В. Ковалевський та ін., 2013 р. ЕКОНОМІКА ЗАРУБІЖНИХ КРАЇН. МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ. Київ. «Центр учбової літератури». 2013



Комментариев нет:

Отправить комментарий