РЕФЕРАТ - Фінансово-промислові групи в Україні




РЕФЕРАТ
Фінансово-промислові групи в Україні







ЗМІСТ

Вступ
1.     Визначення поняття фінансово-промислових груп
2.     Інструменти, методи регулювання та законодавче підґрунтя існування фінансово-промислових груп в  Україні
Висновки
Список використаної літератури
За повною версією роботи зверніться сюди - ipoit2013@gmail.com або 
Вартість – 70 грн. 



Вступ
У ринкових умовах, коли цілі і розвиток економіки диктуються потребами ринку, форми інтеграції капіталу стають добровільними. Найбільш поширеними формами організаційних формувань об´єднання капіталу в Україні виступають фінансово-виробничі групи, тобто об´єднання юридично самостійних компаній, що формуються за допомогою фінансових методів, і насамперед - участі в акціонерному капіталі. Створення об´єднання підприємств є одним з найважливіших напрямів реструктуризації підприємств усіх форм власності. Таке об´єднання повинно відповідати чинному законодавству і забезпечувати захист вітчизняних товаровиробників та прибутковість їх діяльності [3].
Основними різновидами фінансово-виробничих груп є концерни, корпорації, фінансові групи (в яких холдингові функції виконують банки), фінансові угрупування (в організаційному відношенні - менш чітко оформлені об´єднання), холдингові об´єднання, промислово-фінансові (в Україні) та фінансово-промислові групи (в Росії). Часто компанія, маючи формальний статус корпорації, холдингу, консорціуму або концерну, діє за принципом промислово-фінансової диверсифікації та, по суті, виконує функції промислово-фінансової групи.
У сучасних умовах розвиток таких груп стає одним із основних напрямів розвитку світової економіки. Останнім часом посилюється мотивація підприємств до входження в ФПГ. Багатьох господарських суб´єктів приваблює перспектива спільної реалізації пріоритетних загальнонаціональних програм, отримання необхідної державної підтримки, освоєння довгострокових і перспективних інвестиційних проектів. ФПГ, які охоплюють промислові підприємства, дослідні організації торговельні фірми, банки та інші структури, засновані на внутрішніх договірних відносинах, стали своєрідним каркасом ринкової економіки багатьох країн [8].




1.     Визначення поняття фінансово-промислових груп
Фінансово-промислові групи (ФПГ) - це диверсифіковані багатофункціональні структури, створені на основі об´єднання капіталів промислових підприємств, кредитно-фінансових установ та інших господарських суб´єктів з метою максимізації прибутку, підвищення ефективності виробничих і фінансових операцій, посилення конкурентоздатності на внутрішньому і зовнішньому ринках, зростання економічного потенціалу як усієї групи в цілому, так і кожного з її учасників.
Останнім часом посилюється мотивація підприємств до входження в ФПГ. Такі наміри пов´язані з можливістю забезпечити контроль над підприємствами з метою налагодження вигідних технологічних і господарських зв´язків. Багатьох господарських суб´єктів приваблює перспектива спільної реалізації пріоритетних загальнонаціональних програм, отримання необхідної державної підтримки, освоєння довгострокових і перспективних інвестиційних проектів. ФПГ, які охоплюють промислові підприємства, дослідні організації торговельні фірми, банки та інші структури, засновані на внутрішніх договірних відносинах, стали своєрідним каркасом ринкової економіки багатьох країн.



2.     Інструменти, методи регулювання та законодавче підґрунтя існування фінансово-промислових груп в  Україні
Становлення фінансово-промислових груп в Україні пов’язане з рядом проблем.
Функціонування ПФГ в Україні виявляє комплекс проблем корпоративного управління, а саме:
- вибір типу промислово-фінансового об’єднання;
- вирішення конфлікту інтересів учасників;
- вибір схем управління реальними власниками;
- позбавлення синдрому “маленької людини”.
Результати зусиль ПФГ щодо концентрації капіталу для розв’язання проблем стабілізації виробництва та його технологічного оновлення здебільшого залежать від того, якою мірою вдасться залучити до цього ресурси найсамостійніших з фінансового погляду галузей вітчизняної економіки [6].















Висновки
Сучасна вітчизняна економіка характеризується процесами концентрації та інтеграції капіталів різних сфер господарської діяльності, які проявляються на практиці виникненням нових організаційно-господарських структур - ФПГ. Останнім притаманні наявність крупного промислового капіталу і можливості акумуляції та мобілізації значних фінансових ресурсів. Саме крупний капітал формує попит і пропозицію на ринку, визначає умови ціноутворення, реалізує глобальні інвестиційні програми. Зміни в ринковому середовищі формують умови для створення не тільки нових організаційно-господарських структур інтегрованого капіталу, але й докорінно змінюють форми їх взаємовідносин на ринку, включаючи стратегії їх розвитку [5].
Фінансово - промислові групи створюються за рахунок об'єднання промислового та банківського капіталу внаслідок подальшої концентрації капіталу за для отримання більшого ефекту, ніж сумарний від використання окремо банківського та фінансового капіталів. Враховуючи всі вище наведені переваги, та доцільність створення ФПГ в Україні, треба зазначити, що для підтримки розвитку вітчизняних ФПГ. Держава має не тільки сприяти формуванню відповідного ринкового середовища та необхідних економічних та організаційно - правових умов, а і розрооляти послідовну національну промислову політику, зокрема у реалізації нових підходів до приватизації, належне правове забезпечення. Створення ФПГ в Україні повинно відбуватися еволюційним шляхом в умовах конкурентного економічного
середовища, цінової та валютної стабільності, для чого треба скористатись досвідом західних країн (як позитивним так і негативним) щодо формування фінансово-промислових груп у рамках певних галузей або в межах визначених економічних регіонів [2].
Формування ФПГ в Україні відбувається повільними темпами. До причин складності формування ФПГ відносять, в першу чергу, недосконалість законодавчої бази та слабкість українського банківського капіталу порівняно з промисловим.






Список використаної літератури:
1.     Сушко О., Лісниченко О. Українські ФПГ // Економічний часопис. - 2004.
2.     Коваль М. Проблеми створення фінансово-промислових груп в Україні // Економіка України.-1996. -№10.
3.     Медведчук С.В. Фінансово - господарські відносини держава-підприємництво (етапи становлення і перспективи розвитку). - Львів ТРД НАН України. 2000
4.     Уманців Ю.. Уманців Г. Фінансово-промислові групи у структурі сучасної економіки. // Підприємництво. Господарство і право. - 2001р. - №5.
5.     Якубовський С.О. Сучасні транснаціональні корпорації: регулювання діяльності і роль у світовій економіці. Монографія. - Одеса: Астропринт. 1998. - 168с.
6.     Маскалевич І. Відкриття компанії, яка вважає себе патріотом // Дзеркало тижня. - 2009. - 7 травня.
7.     Гармаш С. Операция «ширма» или, как Ахметов в Донбасе элите менует // pravda.com.ua
8.     Бондаренко К. Хто й чим володіє в Україні // Львівська газета. -2008.- 17 липня.
9.     Предприятия, причисляемые к сфере бизнес-интересов Давида Жвании // Бизнес. - 2009. - № 7.
10.  Мостова Ю., Маскалевич І. Ігор Коломийський ,Я говорив Пінчуку: „Життя - це супермаркет, бери, що хочеш, але каса попереду" // Дзеркало тижня. - 2009. - 20 серпня
11.  Щербина В.С Господарське право України – 2003 р.


1 комментарий:

  1. позичальна компанія, яка надає мені позику в розмірі 5 000 000,00 доларів США. Коли інші позичальники нехтують моєю пропозицією, але пан Бенджамін Лі надав мені позику на успіх. вони беруть участь безпосередньо у фінансуванні позики та в плані інвестицій. вони надають рішення щодо фінансування компаніям та приватним особам, які шукають доступу до фондів ринків капіталу, вони можуть допомогти вам профінансувати ваш проект або розширити свій бізнес .. Надіслати електронною поштою Контакт :::: Також 247officedept@gmail.com або Напишіть на номер WhatsApp на + 1- ( 989-394-3740)

    ОтветитьУдалить